NRK Meny
Normal

Ukraina: – Vi trekker ikke tilbake tunge våpen

Ukraina kommer likevel ikke til å trekke tilbake tunge våpen i kveld fordi prorussiske opprørere fortsetter sine angrep, opplyser en ukrainsk militærkilde.

Ukrainske militærstyrker utenfor byen Debaltseve i går.

Tunge militære kjøretøy var synlig utenfor den strategisk viktige byen Debaltseve i går. Ukraina varsler at de ikke vil trekke kjøretøyene tilbake innen fristen fredsplanen har satt.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Ukrainas utenriksminister Pavlo Klimkin

Ukrainas utenriksminister Pavlo Klimkin mener opprørerne har brutt våpenhvilen.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

En våpenhvile trådte i kraft ved midnatt natt til søndag. Fredsplanen fra Minsk slår fast at tunge våpen skal trekkes ut av Øst-Ukraina to døgn senere.

Ukrainas utenriksminister Pavlo Klimkin hevder at separatistene har skutt mot regjeringsstyrkene 112 ganger det siste døgnet. Han hevder også at Ukraina på sin side har overholdt våpenhvilen.

Ifølge Klimkin har russiskvennlige opprørere i Donetsk og Luhansk brukt artilleri, granater og raketter mot hæren.

Avbryter tilbaketrekkingen

Ukraina vil bryte avtalepunktet om en militær tilbaketrekking. En talsmann nyhetsbyrået AFP har snakket med sier at det ikke er noe spørsmål i øyeblikket om å trekke tilbake tunge våpen.

Eduard Basurin er talsmann for opprørerne i Donetsk

Opprørernes talsmann i Donetsk, Eduard Basurin, mener kravene i fredsplanen ikke er oppfylt.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

– Hvordan kan vi trekke tilbake våre våpen hvis opprørerne forsøker å angripe oss med stridsvogner og skyter kontinuerlig mot oss?, sier militærtalsmannen.

Det har vært rapporter om flere brudd på våpenhvilen det første døgnet. Ifølge det ukrainske forsvaret er fem soldater er drept og 25 såret i angrep fra prorussiske opprørere.

Opprørere vil vente

Opprørerne øst i landet kommer heller ikke til å avslutte kampene nå. En talsmann for det selverklærte forsvarsdepartementet i Donetsk sier at de først vil trekke tilbake våpnene fra frontlinjen når det er en «fullstendig våpenstillstand».

– Ifølge avtalen i Minsk kan tilbaketrekking av militært utstyr først skje under spesielle omstendigheter og et av disse er en fullstendig våpenstillstand, sier talsmann Eduard Basurin til opprørernes offisielle nyhetsbyrå.

Fredsplanen under press

Det russiske nyhetsbyrået Tass melder at ukrainske styrker har innledet et angrep mot flyplassen i Donetsk.

I går opplyste Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) at våpenhvilen mellom Ukraina og prorussiske opprørere i stor grad er blitt overholdt, selv om det fant sted sporadiske kamper ved den strategisk viktige byen Debaltseve.

En talsmann for den tyske regjeringen, Steffen Seibert, omtaler kampene i og rundt Debaltseve som urovekkende og «en kilde til bekymring». Han mener samtidig at våpenhvile i stor grad overholdes.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt