NRK Meny
Normal

Den ukrainske våpenhvilen bryter sammen

Våpenhvilen i Ukraina holder på å bryte sammen – den ukrainske hæren sier de ikke vil trekke tilbake tunge våpen, samtidig som de beskylder opprørerne for 112 angrep.

Ukrainske soldater

Ukrainske soldater holder vakt utenfor Debaltseve, der det har skjedd flere trefninger de siste dagene, selv etter at våpenhvilen ble signert.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Etter at det i går var relativt stille på de fleste frontavsnitt, ser det i dag ut til at kampene er i ferd med å blusse opp igjen for fullt langs hele den 400 kilometer lange frontlinjen mellom de prorussiske separatistene og de ukrainske regjeringsstyrkene.

UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-CRISIS-POLITICS-MILITARY

Her i Debaltseve har kampene holdt frem.

Foto: DOMINIQUE FAGET / Afp

Harde kamper i Debaltseve

De hardeste kampene er igjen rundt byen Debaltseve sentralt i Donbass, men også ved byen Sjirokine i sør er det nå i formiddag harde kamper.

Allerede i går kveld sendte lederen for de prorussiske separatistene i Donetsk Aleksander Zakhartsjenko ut en pressemelding der det heter at den eneste akseptable ble løsningen for de ukrainske styrkene i Debaltseveområdet er at de overgir sine våpen og trekker seg ut av byen.

Hvis ikke vil angrepene fra separatistene fortsette. Våpenhvilen gjelder ikke for Debaltseve mener Zakhartsjenko.

Dermed ser det ikke ut til at Aleksandr Zakhartsjenko og de andre lederne for de prorussiske separatistene lytter til den russiske presidenten Vladimir Putin, som i går snakket med lederne for Ukraina, Frankrike og Tyskland og understreket at våpenhvilen som man ble enige om i Minsk sist torsdag gjelder for alle frontavsnitt.

Se oversikt over frontlinjene i den ukrainske konflikten – da og nå:

Ukraina frontlinjer

Grafikken viser frontlinjene i den ukrainske konflikten. Linjene viser frontlinjen da partene ble enige om en våpenhvile i september i fjor (stiplet linje), og da partene ble enige om en ny avtale forrige uke (hel linje). De blå og oransje områdene markerer territoriet som ifølge våpenhvileavtalen skal være fritt for tungt militært utstyr. Men denne delen av avtalen ser ikke ut til å være oppfylt. Linjene og markeringene på kartet er omtrentlige. (Kilde: Ukraine National Security & Defence Council, et statlig statlig ukrainsk rådgivningsorgan)

Ukraina: – Skutt på 112 ganger

De prorussiske separatistene hevder at de ukrainske styrkene i Debaltseve er omringet og at frontlinjen dermed går nordvest for denne strategisk viktige byen, som ligger mellom de viktigste byene i de separatistkontrollerte områdene Donetsk og Luhansk.

Den ukrainske hæren sier derimot at de fremdeles har kontroll over en vei inn til Debaltseve og at byen derfor ikke er totalt omringet.

Alt tyder på at de prorussiske separatistene bruker alle midler for å forsøke å overta kontrollen i Debaltseve, ved hjelp av tunge våpen som de siste ukene har blitt fraktet over grensen fra Russland.

Den ukrainske utenriksministeren Pavlo Klimkin sier at deres styrker er skutt på 112 ganger i løpet av det siste døgnet og minst fire soldater er drept i området ved Debaltseve.

Ukraina vil ikke trekke tilbake tunge våpen

Samtidig pågår det harde kamper sørøst for den nest største byen i Donetsk fylke Mariupol. Her satte regjeringsstyrkene i gang en offensiv like før våpenhvilen ble inngått og tok kontroll over flere byer langs den tidligere våpenhvilelinjen.

Nå prøver de prorussiske separatistene å ta tilbake kontrollen over noen av disse byene, blant annet Sjirokine. En talsmann for det ukrainske forsvaret Dmitro Tsjaly sier til nyhetsbyrået AFP at minst fem ukrainske soldater er drept og 22 skadet i de harde kampene bare om denne byen.

Petro Porosjenko

Ukrainas president, Petro Porosjenko, har truet med militær unntakstilstand i Ukraina om våpenhvileavtalen bryter sammen.

Foto: HANDOUT / Reuters

En talsmann for det ukrainske forsvaret, Vladislav Seleznjov, sier at det ukrainske forsvaret ikke kommer til å trekke tilbake sine tunge våpen så lenge angrepene fra separatistene fortsetter.

Ukrainas president, Petro Porosjenko, har truet med å innføre militær unntakstilstand i hele landet hvis våpenhvileavtalen fra Minsk bryter sammen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt