Hopp til innhold

ESC-bråket i full gang - Ukraina vil utelukke visse russiske artister

Ukrainske myndigheter sier de ikke ønsker navngitte russiske artister som har støttet de prorussiske separatistene øst i Ukraina, velkommen til Eurovision Song Contest (ESC). Neste års finale skal arrangeres i den ukrainske hovedstaden Kiev.

Jamala

Susana Jamaladinova, kjent som Jamala, etter å ha vunnet Melodi Grand Prix-finalen 14. mai 2016

Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Da ukrainsk-tatariske Jamala vant finalen i Melodi Grand Prix i Stockholm i mai med en sang om deporteringen av tatarene fra Krim-halvøya i 1944, var dette en begivenhet som gikk rett inn i dagens politiske virkelighet i Europa.

Etter at den lovlig valgte ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj i februar 2014 ble tvunget til å flykte, valgte Russland å annektere Krim-halvøya fra Ukraina. Seinere har Russland også åpent støttet de prorussiske separatistene i Donbass øst i Ukraina.

Finale i Kiev

Fredag bestemte ukrainske myndigheter at neste års finale skal arrangeres i hovedstaden Kiev, etter at havnebyen Odessa ved Svartehavet også lenge hadde vært inne i bildet.

Samtidig sa den ukrainske kulturministeren Jevhen Nistsjuk at russiske artister som er svartelistet for sin støtte til de prorussiske separatistene øst i Ukraina, ikke vil være velkommen til finalen i ESC.

– Hvis Russland velger å satse på artister som er nektet innreise til Ukraina på grunn av sin støtte til separatistene, så vil dette være en provokasjon, sa Nistsjuk i forbindelse med at Kiev ble presentert som neste års ESC-by.

UKRAINE-EUROVISION-2017-CITY

Den ukrainske kulturministeren Jevhen Nistsjuk sier enkelte russiske artister ikke er velkomne til Gran Prix-finalen i Kiev

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Dermed var bråket i gang mer enn 8 måneder før selve finalen. Den kjente russiske musikkprodusenten Iosif Prigozjin sier til radiostasjonen Moskvas Ekko at uttalelsen fra den ukrainske kulturministeren er helt uholdbar. Prigozjin er en av dem som står på ukrainske myndigheters svarteliste over russiske artister som ikke får reise inn i landet.

– Kultur er ment for å bygge broer og kontakt mellom mennesker, ikke bryte dem ned, mener Prigozjin. Han håper samtidig at den ukrainske kulturministeren er borte fra den ukrainske regjeringen før ESC-sirkuset inntar Kiev.

Kan bli russisk ESC-boikott

ESC kan bli kvalifisering til ny «Worldvision Song Contest»

80 russiske artister er uønsket i Ukraina

80 russiske artister står på en liste over russiske artister som ukrainske myndigheter sier ikke er velkommen til å besøke landet fordi de har vist støtte til separatistene i Donbass, og støttet annekteringen av Krim.

Den mest kjente er den snart 80 år gamle sangeren Iosif Kobzon, som har ikonstatus over hele det tidligere Sovjetunionen, særlig for sin tolkning av sanger fra andre verdenskrig. Kobzon er selv født og oppvokst i Donbass.

Aktivister får spille Eurovision-vinner ved Russlands ambassade

MGP satser på Bobbysocks-oppskriften

 Iosif Kobzon, Zakharchenko

Iosif Kobzon har åpent vist sin støtte til de prorussiske separatistene i Donbass. Her er han sammen med opprørslederen Aleksandr Zakhartsjenko 27. oktober 2014

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

Samtidig sier sjefprodusenten for Melodi Grand Prix, norske Jon Ola Sand, ifølge nyhetsbyrået Tass at Den europeiske kringkastingsunionen skal snakke med ukrainske myndigheter for å sikre både sikkerhet og innreise til alle artister, som skal være med i finalen i European Song Contest.

– Arrangøren har et ansvar for at kravene til sikkerhet oppfylles for både presse og tilreisende publikum i tråd med vanlige standarder sier Sand.

SISTE NYTT

Siste nytt