NRK Meny
Normal

Ukraina åpner for internasjonal etterforskning

Den internasjonale straffedomstolen i Haag har fått godkjennelse til å etterforske mulige forbrytelser mot menneskeheten utført i Ukraina i forbindelse med demonstrasjonene i landet.

Skarpskyttere i Kiev.

SKARPSKYTTERE: Svartkledde skarpskyttere ble fanget på både video og stillbilder mens de skjøt mot demonstranter de dagene i februar da situasjonen var mest spent i Ukrainas hovedstad Kiev.

Foto: HANDOUT / Reuters

En prest står ved en rekke lik i Kiev

HOTELL SOM LIKSTUE: Lobbyen på Hotell Ukraina midt i Kiev sentrum ble brukt til både operasjonssal og likstue etter skuddene på Instituttgaten.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters
Viktor Janukovitsj

RØMTE: Tidligere president Viktor Janukovitsj rømte fra landet, og er nå etterlyst av de nye makthaverne som ønsker ham stilt for domstolen i Haag.

Foto: Pavel Golovkin / Ap

At det åpnes for en slik internasjonal etterforskning ble kunngjort av domstolen selv torsdag ettermiddag.

– Sekretariatet ved domstolen har i dag mottatt en erklæring fra Ukraina der de aksepterer vår jurisdiksjon i forbindelse med påståtte forbrytelser begått i tidsperioden 21. november til 22. februar, skriver straffedomstolen på sine nettsider.

Les erklæringen: Declaration by Ukraine lodged under article 12(3) of the Rome Statute

Det er de midlertidige makthaverne i Kiev som har godkjent at den internasjonale straffedomstolen kan starte etterforskning.

Vil ettergå skudd

Parlamentet i Ukraina har selv startet egne undersøkelser etter at den tidligere presidenten Viktor Janukovitsj ble kastet.

Politikerne i parlamentet Rada ønsker nå også internasjonal uavhengig etterforskning.

Sentralt for beskyldningene om alvorlige forbrytelser i forbindelse med demonstrasjonene i vinter står snikskyttere, rundt 80 døde demonstranter og spørsmålet om hvem som godkjente slik maktbruk.

Svært mange demonstranter ble i løpet av noen hektiske februardager skutt og drept i Kiev.

NRKs reportasjeteam i Kiev kom selv svært tett på de dramatiske skuddene som falt på Instituttgaten like ved Uavhengighetsplassen, ofte omtalt som Maidan.

– Snikskytterne var utplassert på takene og ga sår man ikke overlever. De traff hodet, magen eller hovedpulsårer i halsen, sa akuttlegen Alla Pàsjenko til NRK i februar.

Les: Briter etterforsker snikskytter-drap i Ukraina

Hun kunne fortelle at hun hadde tatt hånd om minst 20 drepte i hotellobbyen på Hotel Ukraina sentralt i Kiev. Lobbyen ble omgjort til operasjonsstue for alle de skadde etter gatekampene i hovedstaden, samt til likstue.

Med bakgrunn i hendelsene har både politifolk og andre blitt arrestert.

Tidligere president Viktor Janukovitsj er også internasjonalt etterlyst av de nye makthaverne, som vil ha ham stilt for Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

ww

VIDEO: Se video av at politiet skyter mot demonstranter i Kiev i februar.

Les: Vil ha Janukovitsj for internasjonal domstol
Les: – Janukovitsj etterlyst for massedrap

– Forventer grundig gjennomgang

Den internasjonale straffedomstolen er ikke forpliktet til å opprette formell etterforskning selv om de er invitert til det av Ukraina.

– Det blir opp til påtaleansvarlig å avgjøre om det er tilstrekkelig mistanke til å åpne en etterforskning, skriver domstolen.

Hvis det blir startet formell etterforskning kan domstolen ende med å ustede arrestordre på relevante personer.

I ytterste konsekvens kan det dermed ende med at tidligere president Viktor Janukovitsj ønskes arrestert av den internasjonale domstolen.

Alle land som har anerkjent domstolen vil dermed være forpliktet til å utlevere ham.

På vegne av Ukraina har fungerende president Oleksandr Turtsjynov formidlet ønsket om en etterforskning.

– Ukraina forventer en grundig gjennomgang fra domstolen av de påstandene som er oversendt, skriver Andrii Deshchytsia på vegne av det Ukrainaske utenriksdepartementet i et brev til Haag.

Les brevet: Diplomatisk note datert 17. april

Anmodningen om en etterforskning ble innlevert via Ukrainas ambassade i Nederland.

Vedlagt var to sider med informasjon om mulige forbrytelser. Vedleggene er ikke offentliggjort.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt