NRK Meny
Normal

Ukraina får enda mindre gass

Det russiske energiselskapet Gazprom kutter gassforsyningene til Ukraina med ytterligere en firedel etter en lengre krangel om betaling. Dermed er forsyningene halvert siden søndag.

Gassterminal i Ukraina
Foto: SERGEI CHUZAVKOV / AP

- De nye kuttene blir satt i verk klokken 18, sier Gazproms talsmann Sergej Koupriyanov.

Flere EU-land får russisk gass i rørledninger som går gjennom Ukraina, men den transporten blir ikke berørt, forsikrer talsmannen.

Det ukrainske gasselskapet Naftogaz antyder imidlertid at det kan komme til å forsyne seg av den russiske saken for å kompensere for de tapte leveransene fra Russland, og dermed redusere den russiske gasstrømmen til Europa.

Nervøsitet i Europa

Konflikten ligner på den i 2006 da Gazprom stengte kranene for gass til Ukraina helt. Den gangen ble også eksporten til andre land berørt.

Den nye konflikten og Gazproms tøffe holdning til en kunde har igjen skapt nervøsitet i Brussel. Derfor kommer spørsmålet igjen opp om europeiske land er for avhengige av russisk gass.

Første kutt i går

Gazprom kuttet forsyningen til Ukraina med en firedel i går, og gjør altså det samme i dag.

Striden gjelder en gassregning på vel 3 milliarder kroner.  Ukraina hevder å ha gjort opp for seg, men det benekter Gazprom.

Det første kuttet kom etter mislykkede forhandlinger i Moskva. Ukraina har ikke tatt kontakt siden det første kuttet i går, og derfor reduserer Gazprom gasstrømmen ytterligere i dag.  

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt