Hopp til innhold

Ukraina eksporterer mindre korn

Ukraina, en av verdens største kornprodusenter, innfører eksportkvoter på bygg og hvete ut året, for å beskytte sin nasjonale matforsyning.

Kornhøsting i Ukraina

Ukraina er verdens sjette største eksportør av hvete, og største eksportør av bygg. Men nå vil ukrainerne sende en mindre del av avlingene ut av landet.

Foto: GENIA SAVILOV / Afp

Alvorlig tørke har ødelagt store deler av avlingene både i Ukraina og Russland. Etter at Russland har lagt ned forbud mot korneksport, er flere bekymret for verdens kornforsyning, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ukraina vil med de nye kvotene eksportere maksimalt 3.5 millioner tonn hvete og bygg innen slutten av dette kalenderåret. Det er så vidt det halve av eksporten i samme sesong i fjor.

– Vi foreslår å tillate eksport av 2.5 millioner tonn fra nå av og til slutten av året, sier landbruksminister Mykola Prsyazhnyuk til AFP.

Én million tonn korn som per nå er i havner vil også bli eksportert.

LES OGSÅ: Rekordvarmt verden over
LES OGSÅ:
300-400 nye branner i Russland hvert døgn

21 mill. tonn i året

Saken vil bli diskutert på et regjeringsmøte onsdag, ifølge nyhetsbyrået Interfax-Ukraina. De nye eksportkvotene vil tre i kraft den første september.

Ukraina er verdens sjette største eksportør av hvete, og største eksportør av bygg.

Landet har 35 prosent av bygg-markedet. Samtidig eksporterer landet store mengder hvete til land i Nord-Afrika og Midt-Østen.

Fra juli 2009 til juni 2010 eksporterte Ukraina mer enn 21 millioner tonn korn. Av dette var 9.1 millioner tonn hvete, 6.2 millioner bygg og 5.3 millioner mais.

SISTE NYTT

Siste nytt