NRK Meny
Normal

Norsk Ukraina-ekspert: – Har fryktet dette

– Det vi har fryktet skal skje, har skjedd, sier Ukraina-ekspert Tor Bukkvoll om utviklingen i Øst-Ukraina. Søndag er flere drepte på begge sider.

TOPSHOTS-UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-POLITICS-SLAVYANSK

I utkanten av den øst-ukrainske byen Slavjansk forbereder prorussiske demonstranter seg til kamp mot Ukrainas spesialstyrker, Berkut, søndag. Ukrainske sikkerhetsstyrker skal ha vært i skuddveksling med prorussiske militante demonstranter i byen søndag. Nå har det kommet meldinger om det som skal være første drepte som følge av skuddveksling i Øst-Ukraina.

Foto: ANATOLIY STEPANOV / Afp

For første gang i krisen mellom Ukraina og Russland meldes det søndag om drepte i Øst-Ukraina som følge av skuddveksling mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter.

Skuddvekslingen skjedde i det ukrainske myndigheter kaller for en «antiterroroperasjon», og har så langt resultert i én drept blant ukrainske statlige sikkerhetssoldater og to drepte prorussiske demonstranter (se kart nederst i saken).

– Dette er veldig, veldig alvorlig, sier seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til NRK søndag.

Det var etter at prorussiske demonstranter lørdag sikret tilgang til en mengde våpen at «aksjonen mot terroristene» startet.

Ukrainske myndigheter melder om at demonstrantene har brukt menneskeskjold som beskyttelse.

– Ikke «et nytt Krim»

Bukkvoll forteller at hendelsene i Øst-Ukraina ikke er overraskende.

– Det er ikke overraskende, men vi har fryktet dette, sier Bukkvoll.

Han sier det er lite trolig at dette ville skjedd dersom Moskva ikke hadde hatt «en finger med i spillet».

Tor Bukkvoll

FFI-forsker Tor Bukkvoll

Foto: FFI

Med utgangspunkt i at Russland trolig har en aktiv rolle i urolighetene i Øst-Ukraina ser Bukkvoll på den siste utviklingen som en fase 2 der fase 1 var da Russland forrige måned annekterte Krim.

Utviklingen i Øst-Ukraina skiller seg imidlertid fra Krim-annekteringen, mener Bukkvoll.

– Målsettingen er ikke den samme som da Russland annekterte Krim. Målet er å legge størst mulig press på Ukraina før forhandlingene i Genève til uka, sier Bukkvoll.

I Genève på torsdag skal Ukraina, Russland, USA og EU møtes for forhandlinger om Ukraina. Bukkvoll tror at ved å legge størst mulig press på Ukraina ønsker Russland så stor del av selvstyre i de russisktalende områdene i Ukraina at det hindrer landet fra å integreres i EU.

– Videre kan en føderalisering av Ukraina gi en garanti mot ukrainsk NATO-medlemskap, fortsetter han.

Bukkvoll vektlegger at dette er en konfrontasjon mellom Ukraina og Russland mer enn en konflikt langs etniske skillelinjer.

– Konflikten har aldri vært etnisk, sier Bukkvoll, og tror ikke møtet i Genève torsdag vil føre til en løsning på konflikten.

Han tror møtet vil føre til videre forhandlinger, men sier at Ukrainas myndigheter viser kompromissvilje ved at de er åpne for å gi provinsene en viss selvstyre.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt