Valg øst i Ukraina innen utgangen av juni?

Det bør være mulig å gjennomføre lokalvalg øst i Ukraina innen utgangen av juni. Det sa Frankrikes utenriksministerJean-Marc Ayrault etter toppmøtet om Ukraina i Paris i natt. Men Ukraina selv tviler på at dette er mulig.

Avstemning om uavhengighet i Øst-Ukraina

USIKKERHET OM VALG: Ukraina og Russland skal ifølge Frankrikes utenriksminister være enige om å holde valg i Øst-Ukraina.

Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

Ukrainas utenriksminister Pavlo Klimkin sier etter et møte i Paris at han ikke opplever at det har vært noe vesentlig gjennombrudd i samtalene som pågår i Paris om situasjonen øst i Ukraina.

HUNGARY-UKRAINE-DIPLOMACY-SZIJJARTO-KLIMKIN

Ukrainas utenriksminister Pavlo Klimkin mener det ikke kan holdes valg øst i Ukraina så lenge skytingen fortsetter.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

Han sier det fortsatt må være store fremskritt på felter som sikkerhet og våpenhvile før det er mulig å gå videre med en lov som legger til rette for valg i Donbass-regionen. På en twittermelding som er lagt ut fredag morgen er han ennå mer negativ og sier at man ikke ble enig om noe som helst i Paris.

Laster Twitter-innhold

Viktig med ny valglov

Frankrikes Jean-Marc Ayrault virket noe mer optimistisk etter torsdagens utenriksministermøtet der Russland, Ukraina, Frankrike og Tyskland deltok.

Han sier partene er enige om at det bør holdes valg i løpet av første halvår i år, men også Ayrault påpekte behovet for et juridisk rammeverk.

– Vi understreker at det er viktig å få på plass en valglov for å kunne holde lokalvalg, sier Ayrault etter møtet.

Tyskland ikke fornøyd

De fire ministrene tok til orde for å «løslate og utveksle alle fanger og folk som holdes ulovlig i varetekt» fram til slutten av april.

– Jeg er ikke fornøyd med måten Kiev og Moskva har opptrådt på i disse forhandlingene, sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier etter møtet.

De varslede valgene til sommeren kan ikke gjennomføres dersom sikkerhetssituasjonen i Ukraina ikke bedres, forteller korrespondent Morten Jentoft fra Moskva.

Russland legger skylden på Ukraina

Samtidig sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov til russiske medier at det er Ukraina som nå hindrer en framgang i fredsprosessen fordi de nekter å snakke med det som han betegner som "representanter for befolkningen i Donbass".

-Vi var villig til å støtte forslaget om valg innen utgangen av første halvdel av 2016, men ukrainerne ville ikke godta dette sier Lavrov i følge nyhetsbyrået Interfax.

Konflikten i Ukraina

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov (til venstrepå bildet) deltok på møte i Paris seint torsdag kveld sammen med sine kolleger fra Ukraina, Frankrike og Tyskland

Foto: FRANCE PARIS NORMANDY FOUR FOREI / Afp

I følge den fredsplanen som man var enig om i denhviterussiske hovedstaden Minsk i januar 2015 skal lokalvalg i tråd med den ukrainske grunnloven danne grunnlaget for en gradvis tilbakeføring av kontrollen over hele Donbass og grensen mot Russland til sentrale ukrainske myndigheter. men en forutsetning for dette er at Ukraina innvilger utstrakt selvstyre til de to fylkene Donetsk og Luhansk.

De foreligger et grunnlovsendringsforslag om dette, men på grunn av politisk uenighet og uro er det ikke endelig vedtatt av det ukrainske parlamentet.

Kampene fortsetter

Morten Jentoft

NRKs korrespondent Morten Jentoft besøkte frontlinjen mellom de ukrainske regjeringsstyrkene og de prorussiske separatistene i januar 2016

Foto: Morten Jentoft

Samtidig fortsetter skytingen over den mer enn 400 kilometer lange fronlinjen øst i Ukraina. Fredag morgen meldte ukrainske myndigheter via Facebook at de var blitt skutt på 57 ganger bare i løpet av det siste døgnet. Det ble blant annet meldt om skyting i nærheten av landsbyen Pavlopil nordvest for den regjeringskontrollerte byen Mariupol sør i Donetsk fylke.

Se reportasje fra NRKs besøk i Pavlopil i januar her:

https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/NNFA03021416/14-02-2016#t=26m24s

I går sa det ukrainske forsvaret at en av deres soldater var drept samtidig som de hevdet å ha drept fem russiske spesialsoldater som var på etterretningsoppdrag vest for byen Donetsk.

SISTE NYTT

Siste nytt