Ukrainske idrettsutøvere hopper over til Russland

Russland har kjøpt fri sju ukrainske friidrettsutøvere fra Ukraina og disse kan nå konkurrere under russisk flagg. Idrettsutøverne hører hjemme på Krimhalvøya som Russland annekterte i 2014.

Vera Rebrik

Vera Rebrik vil konkurrere under russisk flagg

Foto: Michael Steel / Getty images

Det er nyhetsbyrået TASS som forteller at det i det stille har foregått en handel mellom det russiske og ukrainske idrettsforbundet.

Dette gjør det mulig for vinneren av spydkonkurransen i Europamesterskapet i friidrett i 2012, Vera Rebrik, å konkurrere under russisk flagg allerede nå til sommeren.

Uklar tilhørighet

Rebrik og en rekke andre friidrettsutøvere fra Krimhalvøya kom i en vanskelig situasjon etter at halvøya i fjor vår ble annektert av Russland. Det skjedde etter en omstridt folkeavstemning der et klart flertall sa ja til å bli en del av Russland og dermed forlate Ukraina.

LES OGSÅ: Derfor er Krim så viktig

Vera Rebrik tok russisk statsborgerskap allerede i fjor vår, men ukrainske myndigheter har hele tiden sagt at de ikke vil godta at idrettsutøvere fra Krim automatisk begynner å konkurrere for Russland, og har fått støtte internasjonalt for dette synet.

Enige om kompensasjon

Men nå har altså det ukrainske og russiske idrettsforbundet inngått en avtale der Russland betaler en kompensasjon for at Vera Rebrik og en rekke andre idrettsutøvere fra Krim får rett til å konkurrere for Russland.

Hvor mye penger det her er snakk om, er ikke kjent, men i følge TASS kan det dreie seg om mellom en og to millioner norske kroner.

Problemer også for fotballklubber

Blant de idrettsutøverne som igjen kan få delta i internasjonale konkurranser er diskoskasteren Aleksej Sokirski og løperne Ksenia Savina og Anastasia Bondar. En endelig liste over idrettsutøverne som nå skifter nasjon, skal foreligge om kort tid.

Annekteringen av Krim skapte også problemer for fotballklubbene på halvøya. De spiller nå i de lavere divisjonene i den russiske ligaen, men også dette har blitt møtt med protester fra ukrainske myndigheter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt