NRK Meny
Normal

Uklart om drapstruet Wyclef får stille til valg

Valgkommisjonen i Haiti har enda ikke offentliggjort listen over godkjente presidentkandidater. I mellomtiden har hip hop-artisten Wyclef Jean gått i dekning.

Wyclef Jean

Wyclef Jean under en pressekonferanse før en konsert under musikkfestivalen Antilliaanse Feesten i Hoogstrate i Belgia fredag.

Foto: SEBASTIEN PIRLET / Reuters

I begynnelsen av august reiste Wyclef Jean (37) til Port-au-Prince og formelt registrerte sitt presidentkandidatur. Han ble da møtt av en stor tilhengerskare og var tydelig en populær mann i Haiti.

– På grunn av spørsmål knyttet til noen av kandidatene (…) har valgkommisjonen besluttet å utsette offentliggjøringen av den endelige listen over presidentkandidater til 20. august, heter det i en uttalelse fra kommisjonen.

Wyclef Jean er en av 34 haitianere som har registrert seg som presidentkandidater foran valget 28. november. Jean stiller til valg for partiet Viv Ansanm, skriver AFP.

Sittende president René Reval kan ikke bli valgt til en ny presidentperiode.

– Har fått drapstrusler

En av utfordringene for Jean er om han oppfyller kravene til statsborgerskap fordi han i årevis har bodd i USA, i tillegg til restskatt han skylder amerikanske myndigheter. Jean flyttet fra Haiti til USA med familien da han var ni år.

Jeans advokat Joel Petit-Homme sier at de har klare bevis for at artisten oppfyller statsborgerskapet. Han sier også at økonomske spørsmål knyttet til amerikanske myndigheter ikke kan tas med i betraktningen i Haiti.

Men ikke alle synes det er en god idé at Wyclef Jean stiller til valg i Haiti. Ifølge Sky News har Jean mottatt drapstrusler på telefon der han ble bedt om å forlate landet.

Truslene har gjort at Jean har gått i skjul i Haiti.

Jean sliter også med ryktet til sitt fond Yele Haiti Foundation, etter at det blant annet er blitt avdekket økonomisk mislighold og rot. Tirsdag skrev The New York Times at fondet hadde betalt 250.000 dollar til en TV-stasjon som artisten og hans søskenbarn hadde kjøpt.

«Økonomiske feiltrinn»

Michel Martelly, også kjent som artisten Sweet Micky, annonserer sitt presidentkandidatur i Montreal

Michel Martelly, også kjent som artisten Sweet Micky, annonserte sitt presidentkandidatur i Montreal i Canada fredag.

Foto: Paul Chiasson / Ap

Wyclef Jean har innrømmet «økonomiske feiltrinn», men avviser beskyldningene om utbetalingen til fjensynsstasjonen som direkte løgn.

– Misfornøyde tidligere ansatte, gamle rykter og tilbakeviste anklager er bare ment for å trekke oppmerksomheten bort fra dette kritiske veiskillet når jeg og mine medarbeidere i stedet bør fokusere på situasjonen i Haiti, sier han.

Wyclef Jean dro igjen til Haiti søndag og reiste rundt sør i landet, før han mandag kom til Croix de Bouqet, der han ventet på valgkommisjonens avgjørelse for å kunne starte valgkampen.

I hovedstaden Port-au-Prince har Jeans tilhengere «bombet» byen med slagord som oppfordrer landets unge innbyggere til å støtte Jeans kandidatur.

Opposisjonen boikotter

En rekke opposisjonspartier har på sin side valgt å boikotte valget i november og har i stedet har de varslet streik.

Det fattige landet i Karibien er fortsatt sterkt preget av jordskjelvkatastrofen som rammet 12. januar. Rundt 300.000 mennesker omkom og rundt 1,5 millioner personer mistet hjemmene sine.

Selve valget er ventet at vil koste 29 millioner dollar, som vil bli finansiert av det internasjonale samfunnet, som skal gi 10 milliarder dollar til Haiti over fem år til gjenoppbygging av landet.

Verdensbanken har uttalt at de håper å samle inn 500 millioner dollar til å gjenoppbygge og utvide utdanningssystemet i Haiti. Rundt 50 millioner dollar skal gå til å bygge skoler.

Video Wyclef Jean annonserer sitt kandidatur

SE VIDEO: Wyclef Jean var en populær mann da han annonserer sitt presidentkandidatur i Port-au-Prince 6. august.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt