Hopp til innhold

Uklart om Libya-avtale vil gi fred

FN og EU hyller avtalen som søndag ble inngått mellom flere av de stridende partene i Libya, til tross for at den ikke inkluderer islamistene som har makten i hovedstaden.

Libya er preget av anarki og kaos

Libya har vært preget av anarki og kaos siden NATO bidro til å bombe opprørere til makten i landet i 2011.

Foto: ANIS MILI / Reuters/NTB Scanpix

– Denne avtalen er en klar demonstrasjon av politisk mot og vilje, og den bringer landet ett skritt nærmere å løse den nåværende institusjonelle og sikkerhetsmessige krisen, heter det i en uttalelse fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

– Avtalen er et viktig skritt i retning av å gjenopprette fred og stabilitet i Libya, supplerer EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Kaos og anarki

Libya har vært preget av anarki og kaos siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.

Regjeringen og nasjonalforsamlingen i landet ble jaget ut av hovedstaden Tripoli i august 2013, og en allianse av militante islamistgrupper og klanbaserte militsgrupper opprettet deretter en ny regjering og nasjonalforsamling under paraplyen Nasjonalkongressen.

Verdenssamfunnet anerkjenner ikke Nasjonalkongressen, men holder fast ved at det er den forrige regjeringen som har søkt tilflukt i Tobruk øst i landet som er de rettmessige makthaverne.

Mangelfull

FN har i lengre tid forsøkt å forhandle fram en avtale mellom de to hovedrivalene i Libya, men uten å lykkes.

Søndag ble det imidlertid oppnådd enighet mellom Tobruk-regjeringen og flere andre libyske militsgrupper om å inngå en våpenhvile og danne en såkalt samlingsregjering.

Tobruk-regjeringen kaller avtalen et «enormt gjennombrudd», men Nasjonalkongressen kaller den mangelfull og nekter å undertegne.

Det er derfor høyst uklart om avtalen vil kunne bidra til å få slutt på kaoset som rår i landet.

Åpen dør

FNs spesialutsending Bernardino Leon, som har ledet meklingen mellom de mange stridende partene, ga søndag likevel uttrykk for håp om at også Nasjonalkongressen vil slutte seg til avtalen som er inngått.

– Døren er fortsatt åpen for dem som valgte å ikke være til stede her i dag, sa han under en seremoni i den marokkanske byen Skhirat.

SISTE NYTT

Siste nytt