Uklart hvor Syrias president er

Det internasjonale samfunnet vet ikke hvor president Bashar al-Assad befinner seg. Idag ble tre av hans nærmeste medarbeidere drept og i Syria fortsetter kampene.

Syrias president Bashar al-Assad, forsvarsminister Dawoud Rajha (t.h.)

Syrias president Bashar al-Assad, forsvarsminsiter Dawoud Rajha (t.h.).

Foto: Ap

Minst tre personer døde da en selvmordsbomber angrep et toppmøte ved den syriske sikkerhetstjenestens hovedkvarter i Damaskus.

Syrias forsvarminister, general Daoud Rajha, President Bashar al-Assads svoger Assef Shawkat og den tidligere forsvarsministeren og sikkerhetsrådgiveren General Hassan Turkmani ble drept i angrepet.

Krigen fortsetter

Utover dagen fortsatte urolighetene både i hovedstaden og andre deler av landet. Minst 100 mennesker ble drept, minst 16 i Damaskus, melder den britiske organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights.

Hvor den syriske presidenten, hans kone og deres tre barn er, er det foreløpig få som vet. Assad har ikke kommet med noen erklæring eller uttalelse siden bombeeksplosjonent.

Etter angrepet ble det straks oppnevnt en ny forsvarsminister, general Fahd al-Freij. Han sto fram på tv og lovet å ta opp jakten på kriminelle bander og kutte hånden av dem som truer Syrias sikkerhet.

Regjeringsstyrker har tatt oppstilling på fjellene ved Damaskus. De skyter granater mot bydelene Mezze og Mouadamiya, som er områder opprørerne bruker som baser.

(Saken fortsetter under bildet)

Angrep i Homs

Et hus står i full brann etter angrep i Homs.

Foto: HANDOUT / Reuters

I den sentrale regionen Homs har det vært kraftige kamper og det ble brukt tungt artelleri i Tall Kalakh, melder AFP. Byrået melder også at det har vært sammenstøt i den nordlige byen Aleppo.

Feiret angrepet

I den nordøstlige provisen Idlib skal angrepet ha blitt feiret. En video som er lagt ut på internett viser biler og motorsykler som tuter, mens førere og passasjerer vifter med flagg.

Flere av dem roper at medlemmene i den regimevennlige militsen kan dra til helvete.

Det har ikke vært mulig å få sjekket at videoen er ekte.

Feiring i Idlib etter tre drap i Damaskus tidligere i dag.

Se video: Dette skal være feiring i Idlib tonsdag ettermiddag.

Fra nabolandet Libanon blir det meldt at syrere feiret angrepet med fyrverkeri.

Mener Assad er svekket

USA mener at bomben som drepte tre av Assads nærmeste medarbeidere, viser at opprøret mot regimet er styrket.

Ifølge en talsmann for Det hvite hus virker opposisjonen i Syria nå mer samlet og sterkere enn tidligere, samtidig som stadig flere av regimets medlemmer hopper av.

– Selvmordsangrepet vil sette fart i kampen mot presidenten. Det sier lederen for det opposisjonelle syriske nasjonalrådet, Abdelbasset Seida, til nyhetsbyrået Reuters.

– Dagen i dag blir et vendepunkt, og angrepet vil øke presset mot regimet, mener han.

Opp i sikkerhetsrådet torsdag

Onsdag kveld skulle flere vestlige land ha fremmet en ny Syria-resolusjon i FNs sikkerhetsråd. De ville blant annet foreslå sanksjoner og militærmakt mot regimet i Damaskus.

Men avstemningen ble utsatt til torsdag kveld, norsk tid, etter anmodning fra Syria-utsending Kofi Annan. Ifølge diplomater håper han fortsatt på et kompromiss som vil føre til at også Russland og Kina stemmer for resolusjonen.

USAs president Barack Obama og den russiske presidenten Vladimir Putin snakket sammen på telefon onsdag. De ble enige om å jobbe sammen for å finne en løsning på det voksende krisen i Syria, opplyser Det Hvite Hus.

SISTE NYTT

Siste nytt