Rykteflom etter at Kim Jong-un har forsvunnet

Spekulasjonene går i Asia etter at Nord-Koreas leder Kim Jong-un ikke har vist seg offentlig på over tre uker.

Kim Jong-un

Et av de siste bildene som er tatt av Kim Jong-un, på en gård som tilhører den nordkoreanske hæren 21. august i år.

Foto: KCNA / Reuters

Kim Jong-un

Kim Jong-un har vanligvis vært glad i å vise seg frem sammen med 'vanlige folk'. Her poserer med barn på en skøytebane i Pyongyang i fjor.

Foto: KCNA (Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå) / AFP

Sist gang Kim Jong-un viste seg offentlig var 3. september da han var til stede på en konsert sammen med sin kone Ri Sol-ju, skriver Bloomberg.

Forsvinningen har ført til spekulasjoner i sørkoreanske aviser om at han enten er syk eller at det foregår en maktkamp i den nordkoreanske ledelsen.

Den sørkoreanske avisen Chosun skriver at det er svært uvanlig at Kim Jong-un ikke viser seg offentlig på så lang tid.

Ifølge avisen viste han seg offentlig 17 ganger i juni, 24 ganger i juli og 16 ganger i august, mens han i september bare har vist seg for offentligheten den ene gangen i hovedstaden Pyongyang 3. september.

Vanligvis rapporterer det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA hver dag om hva Kim og andre høytstående ledere gjør.

Heller ikke har Kim Jong-un vist seg i forbindelse med de pågående Asia-lekene i Sør-Korea der nordkoreanske utøvere har gjort det bra. Vanligvis pleier Kim å benytte anledningen til å sole seg i glansen når landets atleter har suksess.

Har haltet på bilder

Spekulasjonene om at det er noe galt med Kim Jong-un er blitt styrket av at han har haltet under to offentlige seremonier de siste månedene.

Under en seremoni i juli for å markere 20-årsdagen for Kim Il-sungs bortgang haltet Kim bort til plassen sin før markeringen startet.

Han haltet da på sitt høyre ben, mens han under en seremoni for en måned siden haltet på venstre ben.

I tillegg viser sommerens bilder av Kim at han har gått opp kraftig i vekt den siste tiden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kim Jong-un

Kim Jong-un har gått kraftig opp i vekt siden han tok over makten i Nord-Korea. Bildet til høyre er tatt 20. desember 2011, rett etter at faren døde, mens bildet til venstre er fra i sommer.

Foto: KRI / Reuters

Var ikke til stede i parlamentet

Spekulasjonene rundt Kims forsvinning har fått ytterligere kraft etter at han i dag ikke var til stede under dagens møte i det nordkoreanske parlamentet.

Det nordkoreanske parlamentet har ingen reell makt og er et sandpåstrøingsorgan, men møtene har stor symbolsk betydning.

Dagens møte var bare andre gang i år at parlamentet møtes og det er første gang siden han tok over makten for snart tre år siden at Kim ikke er til stede under et møte i parlamentet.

På forhånd var det ventet at Kim Jong-un ville være til stede i dag, blant annet for å få slutt på ryktene som går fordi han ikke har vist seg offentlig på over tre uker.

Har vært maktkamper

Det er klart at det har vært brutale maktkamper i den nordkoreanske ledelsen de siste par årene.

Før jul i fjor ble Jang Song-thaek, den engang så mektige onkelen til Kim Jong-un anklaget for kontrarevolusjonær virksomhet og henrettet. Også hans familie og en rekke andre ble henrettet.

I august i år rømte en høytstående banksjef som forvaltet pengene til Kim Jong-un fra Nord-Korea og tok med seg 30 millioner kroner.

Avhoppingen til banksjefen er også regnet som et del av maktkampen som foregår innad i det lukkede landet

SISTE NYTT

Siste nytt