Hopp til innhold

Oljeutslippet truer pannekakefisken

Oljeutslippet i Golfen truer denne fiskearten med utslettelse - omtrent før den er oppdaget.

Louisiana pancake batfish
Foto: Louisiana State University

Fisken med navnet Louisiana pancake batfish kan være i faresonen etter oljekatastrofen i Mexicogolfen.

En rekke dyrearter langs kysten og i havet går tøffe tider i møte. Og den mindre pene «pannekakefisken», som også går under navnet Halieutichthys aculeatus, kan få det tøft med å i det hele tatt overleve dersom oljen trenger seg nedover i havdypet.

Det kan skje før den sjeldne dypvannsfisken i det hele tatt anerkjennes som en egen art, melder CNN.

- Jeg er bekymret på fiskens vegne fordi dens naturlige miljø er tilsølt av olje. I tillegg vet vi svært lite om fisken, sier marinbiolog Prosanta Chakrabarty til NRK.no.

Pancake batfish

Fisken er ikke mer enn tre-fire centimeter lang, er flat som en pannekake og tilbringer dagene på havbunnen.

Foto: Louisiana State University

Vet svært lite

Chakrabarty, som er assisterende professor ved Louisiana State University, tok selv bildene av fisken, og har studert arten sammen med John Sparks (American Museum of Natural History) og taiwaneseren Hsuan-ching "Hans" Ho.

Av et sekssifret antall fisker de tok bilde av med dypvannstrålen, var tre av dem pannekakefisker. Hvor mange eksemplarer som finnes av arten, er umulig å si.

Fisken er ikke mer enn tre-fire centimeter lang, er flat som en pannekake og beveger seg rundt på havbunnen med finner som minner om føtter.

Spørsmålet forskerne stiller seg nå, er hvor store konsekvenser oljeutslippet i Golfen kan ha for andre arter i økosystemet, siden de vet så lite om hva som skjuler seg under havoverflaten.

Oljeutslippet i Golfen

Oljeutslippet i Golfen er en katastrofe for dyre- og plantelivet i området.

Foto: Charlie Riedel / Ap

- Det er praktisk talt et 1500 meter dypt spørsmålstegn mellom havbunnen- og overflaten, og vi vet svært, svært lite om dyrelivet der, sier Chakrabarty, og anslår at forskere kjenner kun to prosent av undervannslivet i Golfen.

Håper på oljespisende bakterier

Dermed er sjansen tilstede for at oljekatastrofen tar livet av arter vi aldri vil få kjennskap til. Men det trenger ikke gå så galt, ifølge Chakrabarty.

- Det er et lite håp om at oljespisende bakterier kan uskadeliggjøre oljesølet. De omsetter olje til mikroorganismer eller CO2. I bunn og grunn suger de oljen ut av vannet, sier marinbiologen.

Flere millioner liter olje har nå lekket ut i Mexicogolfen etter eksplosjonen på dyphavsriggen Deepwater Horizon den 20. april. Obama vil nå kreve at et uavhengig utvalg tar seg av erstatningssakene som vil komme i kjølvannet av oljeutslippet

SISTE NYTT

Siste nytt