NRK Meny
Normal

– Et "uhell" i bassenget kan være årsaken til sykdomsutbrudd i Tyrkia

Star Tour tror årsaken til at nesten 40 barn ble sendt til sykehus med magesyke i Tyrkia natt til mandag, kan være et «uhell» i et av barnebassengene.

Blue Village Pascha Bay, Alanya, Tyrkia.

Nesten 40 barn, som bodde på et resorthotell i Pascha Bay i Alanya, ble dårlige natt til mandag.

Foto: STAR TOUR

Startour: informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett Startour

Informasjonssjef i Star Tour Elisabeth Larsen-Vonstett

Foto: Barbro Steinde / Startour

Natt til mandag ble nesten 40 barn syke og måtte fraktes til sykehus med diaré og oppkast ved feriestedet Pascha Bay i Alanya. Hotellet begynte umiddelbart å lete etter årsaken til utbruddet, men tirsdag kveld var det fortsatt en gåte hvorfor barna ble syke.

De første av om lag 40 prøver viste ingen unormale verdier. Derfor begynte Star Tour å lete i rapportene fra hotellet i tiden før sykdommen brøt ut.

– I rapportene står det at et barn hadde et lite uhell i det ene barnebassenget søndag ettermiddag. Det betyr at det har kommet avføring i bassenget, sier Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour til NRK.no.

– Gjestene kan føle seg trygge

Siden reiseselskapet ikke har fått negative svar på de første testene, tror de smitte fra avføring i bassenget kan ha gjort barna syke.

– Dette er foreløpig ikke noe vi vet, men noe vi antar. Det er for tidlig å slå fast at dette er årsaken, men vi har ikke funnet noe feil med maten eller med badevannet, sier Larsen-Vonstett.

Hun sier at sånne uhell skjer overalt hvor det er små barn, og at det kan gå 10–15 minutter før noen varsler om det. Hun mener det så langt ikke er noe som tyder på svikt i rutinene vedrørende hygienen på hotellet.

– Så de gjestene som er der kan føle seg trygge, mener vi. Hotellet er desinfisert, og vi har tatt det vi kan av forholdsregler for at dette ikke skal skje igjen, sier Larsen-Vonstett og oppfordrer gjestene til å passe på barna sine og påse at de har på seg badetøy, og at de gir beskjed hvis det skjer et uhell.

Louisa Røsholm på sykehus i Tyrkia

Fire år gamle Louisa er fortsatt innlagt på sykehus i Tyrkia med magesmerter.

Ferien spolert

Sykdomsutbruddet førte til at flere familier fikk ferien spolert. De fleste barna som ble innlagt på sykehus, ble relativt raskt utskrevet. Men fortsatt er ett norsk barn innlagt med magesyke.

Fire år gamle Louisa ble veldig dårlig og må fortsatt få behandling på sykehuset.

– Hun er litt bedre enn natt til i går, men har fortsatt store smerter, sier Cecilia Røsholm, moren til jenta.

Moren utelukker ikke at årsaken til sykdomsutbruddet kan være et uhell i det ene barnebassenget. Hun sier at Louisa badet i bassenget, som er beregnet i for de minste, i 17:30-tiden søndag.

Nå håper moren at datteren snart kan skrives ut, men hun er spent på hvordan Louisa vil reagere på mindre medisinering.

– I dag ble en svensk gutt lagt inn på nytt på sykehuset. Han ble skrevet ut tidligere, men måtte inn igjen i dag, sier hun til NRK.no.

Ifølge moren ble totalt 38 barn syke med magesmerter og diare. I tillegg til Louisa ligger ett barn fra Sverige og ett fra Danmark fortsatt til behandling på sykehuset.

Ved hotellet er det to bassenger for barn, ett som er beregnet for litt større barn, og ett som er beregnet for de aller minste. Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour kunne onsdag ettermiddag ikke si med sikkerhet om avføringen ble funnet i bassenget for de minste.

Lege skeptisk til forklaringen

Preben Aavitsland

Lege og epidemiolog Preben Aavitsland.

Foto: Folkehelseinstituttet

Lege og epidemiolog Preben Aavitsland sier forklaringen høres litt søkt ut.

– Nå er kjenner jeg ikke denne saken i detalj, og jeg uttaler meg kun på et generelt grunnlag, men basert på min erfaring tviler jeg på at avføring i et basseng er årsak til sykdomsutbruddet, sier Aavitsland til NRK.no.

Han mener det er mer sannsynlig at matvarer er årsaken til at så mange blir syke.

– Det er ikke uvanlig at prøvene er negative. Derfor må man intervjue alle som ble syke, og se om det er en sammenheng i hva de har spist.'

Ifølge Folkehelseinstituttets (FHI) nettsider er det ikke uvanlig at dårlig drevne renseanlegg ved bassengbad kan gi opphav til sykdomsutbrudd – spesielt hos personer med nedsatt immunforsvar.

De vanligste sykdommene forbundet med bading er øye-, øre-, nese-, hals- og hudinfeksjoner, men mage-tarminfeksjoner kan også forekomme, skriver FHI.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt