Hopp til innhold

Uenighet om full overvåking av internett i Storbritannia

LONDON (NRK): Det er uenighet innad i den britiske regjeringen om etterretningstjenesten skal ha mulighet til å overvåke det den vil. Statsminister David Cameron har sagt at han vil øke fullmaktene for overvåking, men får motbør.

Storbritanias statsminister David Cameron og visestatsminister Nick Clegg

Storbritanias statsminister David Cameron og visestatsminister Nick Clegg er ikke enig i hvordan den britiske etterretningstjenesten skal overvåke britene.

Foto: POOL / Reuters

Etter terrorangrepene i Paris i forrige uke, vurderer Storbritannia fortløpende nye tiltak for å avverge lignende angrep der. Trusselnivået er stadig på nest høyeste nivå, som betyr at et angrep er «sannsynlig».

For bare noen dager siden uttrykte sjefen for etterretningsorganisasjonen MI5 frykt for å miste mulighetene til å overvåke det han omtalte som de «mørke stedene på internett», at de blir hengende etter.

Økte fullmakter – etter valget

I går lovet Cameron at dersom han ble gjenvalgt etter valget i mai, vil han gi etterretningsorganisasjonene økte fullmakter til å bedrive overvåking, og ikke minst lagre dataene de samler inn.

– Skal vi la det være trygge områder hvor de (terroristene) skal få snakke sammen? Jeg sier «nei, det gjør vi ikke», og skal tilpasse regelverket for det. Og hvis jeg forblir i regjering, så er det slik det blir, sa Cameron.

Ut fra meningsmålingene er det høyst usikkert hvem som blir statsminister de neste årene.

Dobbeltmoral

Man trenger ikke lete lenger for å finne folk som er uenig, den finnes faktisk i egen regjering. Koalisjonspartner Liberaldemokratene (tilsvarende norske Venstre) er kritisk.

Deres leder Nick Clegg, som også er visestatsminister, kritiserer statsministeren for å gå i tog for ytringsfriheten søndag, for deretter å fortelle at han ønsker å innskrenke friheten til sitt eget folk.

Til BBC Radio sier Clegg at han mener det er lite å hente på enda mer overvåking.

– Synes jeg det å samle sammen store mengder informasjon fra millioner av mennesker, barn, bestemødre, besteforeldre, eldre mennesker som ikke gjør noe mer truende enn å besøke hagesentersider på nettet, synes jeg det en nyttig bruk av ressurser og tid? Og tar den tak i problemet? spør Clegg retorisk.

De to regjeringspartiene er med andre ord høyst uenige om virkemidlene, men er enige om at terrorfaren i Storbritannia fortsatt er høy.

SISTE NYTT

Siste nytt