UD: Har aldri fått henvendelser om fengslet norsk-irakisk «leiemorder»

Utenriksdepartementet sier de aldri har hørt om eller fra mannen som i 2004 ble pågrepet i Bagdad, mistenkt for å være leiemorder

Video UD: Kjenner ikke til fengslet norsk-iraker

VIDEO: Kommunikasjonsrådgiver Frode Overland Andersen i UD sier de aldri har hørt fra mannen.

I en av de militære rapportene som ble offentliggjort av varslernettstedet Wikileaks forrige uke, kommer det fram at en 31 år gammel norsk statsborger i 2004 ble pågrepet av irakisk politi i Iraks hovedstad Bagdad

Ifølge rapporten ble mannen arrestert fordi politiet mistenkte at han jobbet som leiemorder for opprørsstyrkene i landet.

I et intervju med NRK i dag sier norsk-irakeren at han aldri fikk hjelp av norske myndigheter, til tross for at han kontaktet dem etter at han ble løslatt og kom seg hjem til Norge.

UD: Ingen kjenner til saken

Utenrikdsdepartementet sier i dag at de ikke kjenner til at mannen skal ha sittet fengslet i Irak, eller at han på noe tiddspunkt skal ha forsøkt å ha tatt kontakt med departementet.

– Vi har tatt kontakt med folk i systemet i dag, og det er ingen som er kjent med saken sier kommunikasjonsrådgiver Frode Overland Andersen i Utenrikdsdepartement til NRK i dag.

Han kan likevel ikke si med sikkerhet at UD alltid blir informert om norske statsborgere som blir arrestert i utlandet.

– På generelt grunnlag skal et annet land ta kontakt med norske myndigheter hvis en norsk statsborger er fengslet. Men da er det en forutsetning at vedkommende selv ønsker at de tar kontakt, sier Andersen.

Flere trosser reiserådene

Irak var regnet som svært farlig i 2004, og Utenriksdepartementet fraråder fortsatt norske statsborgere å oppsøke landet.

Likevel kjenner departementet til at flere norske statsborgere har trosset reiserådene.

– UD har lenge hatt et reiseråd som sterkt fraråder å reise til Irak, men vi vet at norsk-irakere har valgt å reise tilbake uavhengig av dette reiserådet, sier Andersen.

SISTE NYTT

Siste nytt