NRK Meny
Normal

Norske myndigheter: - Ekstremt vanskelig hvis søstrene er i Syria

To norsk-somaliske søstre er trolig i Syria mot sin vilje, ifølge deres far. Han er ensom i Tyrkia, desperat etter å få dem hjem. Dersom jentene er i Syria står norske myndigheter med hendene bundet på ryggen – helt hjelpeløse.

UDs Frode Andersen og kriminalsjef i Asker og Bærum politidistrikt Nina Bjørlo

BEKYMRET: Frode Andersen i Utenriksdepartementet og kriminalsjef i Asker og Bærum politidistrikt Nina Bjørlo sier norske myndigheter ikke kan hjelpe de to norske jentene dersom de har tatt seg inn til Syria.

For to uker siden ble to norsk-somaliske jenter meldt savnet. I en mail til familien skrev de at de ønsket å reise til Syria for å kjempe som gode muslimer. Jentene er bare 19 og 16 år gamle.

Deres 38 år gamle far reiste til Tyrkia for å lete etter dem på grensen til Syria. I en desperat og ensom jakt skal han blant annet betalt fremmede for informasjon. Faren tror at jentene befinner seg i Syria.

Han mener også at de blir holdt av opprørsgruppen Den islamske stat for Irak og Syria (ISIS) mot sin vilje. Denne informasjonen er ikke bekreftet fra offisielt hold.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Vanskelig for politiet

Les også: Krever hjelp fra UD i søk etter søstre i Syria

Les også: Krever hjelp fra UD i søk etter søstre i Syria

Les også: PST: 30-40 personer fra Norge til Syria for å krige

Nina Karstensen Bjørlo, kriminalsjef i Asker og Bærum opplyser at det er vanskelig for norske myndigheter å gjøre noe for de to jentene som har reist til Syria for å hjelpe til i krigen.

VANSKELIG: Norske myndigheter frykter at de to søstrene, bosatt i Bærum, har klart å ta seg inn i Syria.

Norske myndigheter jobber på spreng, men kan ikke gjøre noe dersom jentene faktisk er i Syria. Politiet har ingen offisielle forbindelser til det krigsherjede landet, noe som gjør søket etter tenåringsjentene ekstremt vanskelig.

– Vi vet ikke hvor de befinner seg, men frykter at de har tatt seg over grensen til Syria. Dersom de er der vil det gjøre det veldig vanskelig for norsk politi å gjøre noe for å finne dem, sier kriminalsjef i Asker og Bærum politidistrikt Nina Bjørlo til NRK.

Norsk politi får bistand fra Utenriksdepartementet. Men det er ingen ambassade, konsulat eller sambandspersonell til å hjelpe norske myndigheter med informasjon.

Utfordringer

– Vi kan ikke med sikkerhet si hvor de er. Dersom de befinner seg i Syria gjør det situasjonen ekstremt vanskelig. På generelt grunnlag kan jeg si at det er utfordrende å få god og bekreftet informasjon fra land hvor det pågår borgerkrig og krigshandlinger, sier underdirektør i Utenriksdepartementet Frode Andersen til NRK.

Dersom de norsk-somaliske jentene har krysset grensen til Syria blir situasjonen langt verre for norske myndigheter. UD-representanten går langt i å antyde at de ikke kan gjøre stort dersom jentene er i Syria.

– Å jobbe i konfliktområdet er potensielt farlig og det ligger i sakens natur at de offisielle kanalene er svært få. Vi har ikke operativ ambassader i Syria på grunn av sikkerhetssituasjonen. Vi har noen kontakter i regionen, primært Tyrkia, men det er svært vanskelig å få informasjon fra syriske myndigheter.

Utenriksdepartementet har lenge frarådet å reise til Syria. Nettopp fordi det er vanskelig å hjelpe folk som er i konfliktområder.

Savnet i Syria

I januar 2011 forsvant plutselig journalisten og forfatteren Moheeb Alnawaty i Syrias hovedstad Damaskus. Den norske statsborgeren er anerkjent for sitt arbeid. Familien har ikke hatt kontakt med ham på snart tre år og han er meldt savnet gjennom Interpol.

Les også: – Vet ikke om søstrene har kommet inn i Syria

Les også: Frykter norsk 16-åring kriger i Syria

Les også: – Mine døtre sier de er villige til å dø i Syria

Etter det NRK kjenner til fikk norske myndigheter konkret informasjon om at han var pågrepet i Syria mange måneder etter at han faktisk var blitt arrestert. Fortsatt er det ikke noen i Norge som vet nøyaktig hvor han befinner seg.

– Vi yter den hjelpen vi kan til politiet og til norske statsborgere som trenger det, sier Andersen.

Politiet mener de har hentet inn mye informasjon i saken, men innser at de kan stå ovenfor en svært vanskelig situasjon.

– Hvis de er i Syria blir det vanskelig for norsk politi å gjøre noe ytterligere for å finne dem. Syria er et land i krig og vi har ikke internasjonale politikontakter i landet. Det blir komplisert å gjøre nærmere undersøkelser, sier Bjørlo.

– Er det noe dere kan gjøre?

– Politiet sitt ståsted er at det ikke er noen muligheter fordi Syria er et land i krig. Vi forholder oss til samarbeidet vi har med Tyrkia og Interpol.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt