NRK Meny
Normal

- Det er godt å være hjemme igjen

UD-utsending Christian Larssen er tilbake i Norge. - Det er godt å være hjemme, selv om jeg ikke har følt meg truet under oppholdet i Kongo, sier han.

Christian Larssen

Glad for å være tilbake i Norge. UDs utsending ble møtt av sine foreldre da han ankom Gardermoen i dag.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

I formiddag landet utenriksdepartmentets representant Christian Larssen på Gardermoen.

Han har vært i Kongo i tre måneder sammen med de to drapstiltalte nordmennene. NRK møtte UD-representanten like etter ankomst.

LES: Slik skal Moland og French frifinnes

Følte seg trygg

Larssen forteller at arbeider har gått greit. Men at det har vært en svært vanskelig sak og vanskelige forhold å arbeide under. Men han avviser at det var sikkerhetsmessige grunner til at han kommer hjem nå.

- Jeg har ikke følt at min sikkerhet har vært truet. Vi har fått garantier fra høyt hold i den demokratiske republikken Kongo om at vår sikkerhet er ivaretatt. Og jeg føler sikkerheten har vært god nok. Både for oss og for de siktede nordmennene, sier Larssen.

- Jeg kommer hjem fordi vi har vært der nede veldig lenge, og det nå kom en mulighet for å skifte ut de som var tilstede. Den muligheten grep vi, og jeg kunne komme til Norge i dag. De to som er der nå vil være der til det foreligger en dom, legger Larsen til.

Larssen er avløst av Fred Rasmussen og Lars Ekman fra den norske ambassaden i Luanda i Angola. Rasmussen er på plass i Kongo, mens Ekman skal komme i dag.

Christian Larssen

- Tre måneder er lang tid, sier Christian Larssen.

Foto: NRK

Skal klippe håret

Christian Larssen ble møtt av sine foreldre de han kom ut i ankomsthallen på Gardermoen.

- Det kjennes godt å være tilbake i Norge. Nå skal vi ha oss noe godt å spise, og så skal jeg klippe håret, forteller Larssen med et smil.

UD-representanten innrømmer at det ville vært interessant å få med seg avslutning på saken.

- Det er klart at det hadde vært fint å få med seg avslutningen når jeg har vært der nede så lenge. Men det tre måneder er lang tid, sier Larssen.

SE: Blir sendt hjem fra Kongo

LES: UD-utsending heim frå Kongo

- Norge ikke part i saken

UDs jobb har vært å følge opp rettssikkerheten til Joshua French og Tjostolv Moland.

- Vi har i tillegg hjulpet de tiltalte med mat, legetilsyn og andre praktiske gjøremål. Og vi har tatt opp med myndighetene når vi mener det er ting som kunne vært gjort annerledes eller vi har hatt noe å anmerke overfor dem, sier Christian Larssen.

Han sier det har vært mye snakk om spionanklager og erstatningssummer fra Norge, men at staten Norge har holdt seg utenfor saken.

- Norge er jo ikke part i saken. Folkeretten er klar på at vi ikke er en part, så vi har forholdt oss til det hele tiden, forteller Larssen.

Christian Larssen har hele tiden holdt tett kontakt med de to draps- og spiontiltalte nordmennene i Kisangani i Kongo.

Larssen har flere ganger besøkt Joshua French og Tjostolv Moland i fengselet. Han har også vært tilstede i retten.

Tjostolv Moland og Joshua French.

Tjostolv Moland og Joshua French i rettssalen i Kisangani.

Foto: Vegard Vatn / SCANPIX
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt