Hopp til innhold

UD skal få møte Sörbö

Norske myndigheter fikk i dag forsikringer om at de får møte den fengslede norske minerydderen John Sörbö i Khartoum, men ikke når det kan skje.

Sörbö i dét han ankommer Khartoum lørdag

John Sörbö holdes ved det militære hovedkvarteret i Khartoum, og vil få besøk av norske myndigheter i løpet av kort tid.

Foto: ASHRAF SHAZLY / Afp

Sørbø holdes nå i det militære hovedkvarteret i Khartoum etter at han ble pågrepet sammen med tre andre på lørdag.

– Vi har hatt et møte som tok for seg alle sider ved arrestasjonen av Sörbö og de tre andre. Vi fremmet et klart krav om å få møte dem og fikk forsikringer om at det vil la seg gjøre. Men foreløpig er det ikke avtalt noe tidspunktet, sier Norges ambassadør i Sudan Jens-Petter Kjemprud til NRK.

– Så raskt som mulig

Kjemprud møtte i dag, sammen med representanter fra Storbritannia og Sør-Afrika, sudanske myndigheter og stilte et klart krav.

– Vi ga klart uttrykk for at det må skje så raskt som mulig av hensyn til Sörbö og hans familien. Dette gjelder også sakens art og at han i følge Wien- konvensjonen har krav på konsulær bistand, sier Kjemprud, som fikk løfter om at de fire fengslede, etter forholdene ble godt behandlet.

– Vi har fått forsikringer om at de behandles bra og at alle, om nødvendig, får medisinsk behandling.

Ikke spion

De fire arresterte er ikke formelt anklaget for spionasje som det først ble antydet fra sudansk hold, men for ulovlig å ha krysset grensen mellom Sudan og Sør-Sudan.

– Sörbö er ikke tiltalt eller formelt anklaget for noen ting ennå, men vi fikk avklart at han skal ha krysset grensen fra Sør-Sudan uten lovlige papirer og oppholdt seg ulovlig på sudansk territorium, forteller Kjemprud, som understreker at samarbeidet til sudanske myndigheter er godt, men at de er misfornøyde med å ikke ha fått tilgang til de fire. Det til tross for at de ble arrestert for tre dager siden.

Ifølge sjefen for de sørafrikanske minerydderne, Ashley Williams, var bilene med de arresterte på vei sørover i Sør-Sudan da de ble pågrepet og fraktet til Heglig-området i Sudan, og at det hele er et ledd i en propagandakrig.

Dette kan ikke Kjemprud bekrefte.

– Saken er fortsatt under etterforskning, og før sudanske myndigheter er ferdig med det og vi har fått snakket med Sörbö blir dette bare spekulasjoner, svarer Kjemprud.

SISTE NYTT

Siste nytt