NRK Meny
Normal

– UD har lovet at Molands båre skal fraktes til Norge

UTENRIKSDEPARTEMENTET (NRK.no): Advokaten til Joshua French og de etterlatte etter Tjostolv Moland kom ut fra UD med budskap om at norske myndigheter lover at den døde skal hjem.

Hans Marius Graasvold og Kari Hilde French utenfor UD

MØTTE UTENRIKSMINISTEREN: Advokat Hans Marius Graasvold og Kari Hilde French møtte utenriksminister Espen Barth Eide.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Like før 12.30 kom advokat Hans Marius Graasvold ut fra Utenriksdepartementet sammen med moren til Joshua French.

Moren Kari Hilde French uttrykte at hun på nåværende tidspunkt ikke ønsker å snakke med pressen.

Advokaten derimot kunne fortelle hva utenriksminister Espen Barth Eide hadde lovet familiene.

Joshua French

SITTER PÅ CELLA: Joshua French sitter fortsatt fengslet i Kongo.

Foto: Hallvard Sandberg / NRK

– Utenriksdepartementet har lovet oss nå at båren til Tjostolv Moland vil komme hjem til Norge, sier advokat Hans Marius Graasvold til NRK.

Han gikk inn i UDs lokaler på 7. juni-plassen i Oslo rundt klokken 10.30 mandag, og etter ca. to timer i møter var det et budskap om håp hos mannen som representerer både familiene og Joshua French som fortsatt sitter fengslet i Kongo.

– UD har vært med viseutenriksministeren i Kongo, og vil holde kontakt på ministernivå utover dagen, sier advokaten.

Les også: Familien til French møter UD

Ifølge advokaten kan ikke det norske utenriksdepartementet si noe helt sikkert om hvor raskt båretransporten kan skje.

Advokaten har på vegne av familien krevd at det må skje på en passende måte, og at kongolesiske myndigheter må ta utgiftene med transporten.

Også situasjonen for French som fortsatt sitter på cella i Kongo ble tatt opp.

– UD sier at Kongo ikke svarer på henvendelser

Advokaten kom med klare krav til UD, som også forventes å ta de videre med myndighetene som tar seg av Joshua French nå.

– Vi forventer at sikkerheten for Joshua French blir ivaretatt på alle måter nå. Han må ivaretas nærmest sagt 24 timer i døgnet, sier Graasvold.

– Blir du beroliget av det utenriksministeren sa i møtet?

– Vi savner nok at det gjøres noe helt konkret. Espen Barth Eide var inne på at det skal legges et sterkt press på kongolesiske myndigheter i går, men siden det ikke er noe aktivt samarbeid fra før er det ifølge UD vanskelig å finne pressmidler, svarer Graasvold på en form for enkel pressekonferanse utenfor utenriksdepartementets lokaler.

Norge gir ikke direkte bistand til Kongo som stat nå, men ifølge Graasvold ble muligheten for å droppe en eventuell økonomisk støtte i fremtiden, drøftet på møtet.

Etterforsker dødsfallet

Ifølge nyhetsbyrået AFP etterforsker kongolesiske myndigheter dødsfallet. Moland er nå sendt til et lokalt sykehus for obduksjon.

– Legen som er utnevnt av norske myndigheter, har undersøkt den avdøde. Liket er nå sendt til sykehuset Mama Yemo for obduksjon, sier talsmann for kongolesiske myndigheter Lambert Mende.

Tjostolv Moland og Joshua French på cella

DØDE: Tjostolv Moland ble søndag morgen funnet død i fengselet i Kongo.

Foto: NRK

Benådning

Utenriksdepartementet jobber både med å få flyttet båren med den døde Tjostolv Moland, og benådning eller soningsoverføring for Joshua French.

De har fortalt familien og advokaten at det foregår samtaler med myndighetspersoner i Kongo, og at Storbritannias utenriksminister William Hague også er involvert siden French har britisk far.

Likevel er det store problemer.

– Det er ett stort problem. Kongo svarer rett og slett ikke på henvendelser. De har ikke svart på en henvendelse fra statsminister Jens Stoltenberg, og de har heller ikke svart på veldig ferske henvendelser fra norsk og britisk UD, sier Graasvold og viser til skriftlige formelle brev som aldri er blitt besvart.

Ifølge advokaten har ikke Espen Barth Eide fått tak i Kongos utenriksminister så langt i dag, og begrunnelsen skal være at han er på reise. Norske myndigheter skal i stedet ha snakket med viseutenriksministeren.

Utenriksdepartementet ønsket ikke å kommentere møtet like etter at det var over, men varsler at Espen Barth Eide vil møte pressen senere mandag ettermiddag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt