NRK Meny
Normal

UD forsvarer Kabul-ambassadørens matblogg

Norges ambassadør til Kabul, Tore Hattrem, får kraftig kritikk etter at han postet et innlegg på bloggen om private matvaner og kokken Abdul. – Et godt eksempel på åpenhet, sier UD.

Tore Hattrem

FÅR KRITIKK: Ambassadør Tore Hattrems blogginnlegg om sine egne eksklusive matvaner på utenriksstasjonen i Kabul vekker sterke reaksjoner.

Foto: Skjermdump, Utenriksdepartementet

«God mat og vin er etter min mening viktige deler av livet», skriver Tore Hattrem i blogginnlegget, som i stor grad handler om hvordan ambassadøren lærer sin nyansatte privatkokk Abdul å lage franske gourmetretter.

LES HELE BLOGGINNLEGGET HER!

Ifølge UD er bloggen et godt eksempel på departementets åpenhteslinje.

– UD-bloggene er fra ulike deler av verden, og tar for seg ulike temaer. Målet med bloggene er å fortelle noe annet enn det ambassadørene gjør i de offisielle rapportene hjem. Dette innlegget er et hverdagsinnlegg fra Kabul. Hattrems blogg har i tillegg til denne posten blant annet innlegg om terrorisme, litteratur og jenters posisjon i det afghanske samfunnet, sier pressevakt i Utenriksdepartementet Kjetil Elsebutangen til NRK.no.

– Pinlig

Over 100 personer har kommentert Hattrems innlegg torsdag kveld. Flere skriver at de er flaue over at Hattrem representerer Norge i Afghanistan, og mener han fremmer holdninger som ikke egner seg for en ambassadør i et av verdens fattigste land.

«Hattrems forsøk på tørrvittig humor blir heller pinlig lesning, på alle måter», skriver en kvinne.

«Hvordan kan slike mennesker som deg i det hele tatt aspirere eller komme i betraktning til stilling i UD», raser en annen.

Kritikken tok av etter at journalist og kommentatorer Aslak Nore postet et innlegg på nettsamfunnet Twitter . Nore kaller Hattrems innlegg «en smakløs nyimperialistisk blogg om sin afghanske kokk».

Vekttap

I tillegg til å beskrive sin forkjærlighet for det franske kjøkkenet forteller Hattrem om hvordan han går ned i vekt dersom han ikke får bra nok mat når han er utstasjonert.

«Jeg spiser simpelthen for lite. Under en tidligere stasjonering mistet jeg fem kilo på tre måneder fordi kokken ikke lagde god mat. Min kone måtte gripe inn og gi kokken en streng opplæringsplan», forteller ambassadøren.

Ifølge Elsebutangen i UD er mat en viktig del av arbeidet ved Utenriksstasjonen i Kabul.

– I den forstand at man bruker måltid som møteplass mellom norske myndigheter, afghanske myndigheter og andre aktører, sier han.

– Syns dere det er uheldig at så mange reagerer negativt?

– Vi ser at det har blitt reagert på at han fremstår som en som er opptatt av god mat i et land som er et av verdens fattigste og som har matvarekrise – men mat er altså en møteplass for kontakt med afghanske myndigheter. Det denne bloggen forteller, gir et lite innblikk fra en hverdagshistorie i virksomheten. Det er viktig å se på at dette er et av mange innlegg. Hvis man leser hele bloggen ser man bredden av virksomheten og det arbeidet Norge gjør i Afghanistan.

– Dere kommer ikke til å fjerne bloggen?

– Nei. Vi har fått spørsmål som vi har svart på, men blogginnlegget ligger der og skaper åpenbart debatt. Dette er en del av åpenhetslinjen og vi ønsker å få frem flere stemmer og sider ved norsk utenrikstjeneste, sier Elsebutangen.

På middag

NRK har torsdag kveld forsøkt å komme i kontakt med Tore Hattrem i Kabul, men får gjennom UDs pressevakt vite at ambassadøren er opptatt i middagsmøter med parter i Afghanistan hele kvelden.

I kommentarfeltet på sin egen blogg skriver Hattrem:

«Når jeg valgte å skrive dette blogginnlegget, var det fordi jeg selv er svært interessert i mat og fordi hensikten med denne bloggen er å dele små og store historier fra dagliglivet i Afghanistan og ved ambassaden i Kabul».

Les hele bloggen og kommentarene her

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt