UD endrer ikke Libanon-reiseråd.

Norske myndigheter følger situasjonen i Libanon nøye. Men det er foreløpig ikke snakk om å advare folk mot å reise dit. Flere land i Midtøsten har bedt sine borgere om å forlate Libanon.

LEBANON-POLITICS/

Situasjonen i Libanon er spent etter at landets statsminister erklærte sin avgang under et besøk i Saudi-Arabia sist helg.

Foto: MOHAMED AZAKIR / Reuters

Den spente situasjonen i Libanon står i dag høyt på den internasjonale dagordenen, og flere land advarer mot en ytterligere opptrapping

Den tyske utenriksministeren Sigmar Gabriel advarer Saudi-Arabia og Iran mot å undergrave stabiliteten i Libanon.

Frankrikes president Emmanuel Macron møtte i går kveld Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman i Riyad.

Dramatisk avgang

SAUDI-FRANCE-POLITICS-DIPLOMACY

Frankrikes president møtte i går kveld Saudi-Arabias sterke mann, konprins Mohammes bin Salman for å drøfte Libanon-krisa.

Foto: BANDAR AL-JALOUD / AFP

Krisa i Libanon startet da landets statsminister, Saad Hariri, overraskende kunngjorde at han gikk av.

Kunngjøringen kom under et besøk i Saudi-Arabia sist helg, og dette har ført til omfattende spekulasjoner om at Hariri ble tvunget til å trekke seg, og at han holdes fanget av saudiarabiske myndigheter.

Saudi-Arabia har vært Hariris viktigste støttespillere, men er den siste tiden blitt stadig mer kritisk til hans regjeringssamarbeid med den shia-muslimske Hizbollah-militsen, som støttes av Saudi-Arabias erkefiende Iran.

Spent situasjon

I Libanon har nyheten om statsministerens avgang slått ned som en bombe, og i dag kom landets president, Michel Aoun, med følgende budskap til Saudi-Arabia:

– Statsministerens avgang er uakseptabel, og vi krever at han kommer tilbake til hjemlandet.

En fransk tjenestemann sier i dag at Saad Hariri selv benekter at han holdes fanget. Dette skal ha skjedd i i et møte mellom Hariri og utenlandske ambassadører i Riyad.

LEBANON-POLITICS-QATAR

Libanons president Michel Aoun (til venstre) kritiserer Saudi-Arabia, og krever at den avsatte statsministeren kommer tilbake til hjemlandet.

Foto: STRINGER / AFP

Forlater Libanon

Krisa rundt den libanesiske statsministerens avgang har fått Saudi-Arabia til å be sine borgere om å forlate Libanon – angivelig av frykt for aksjoner fra den Iran-støttede Hizbollah-militsen i landet.

Flere titalls saudiarabere har allerede reist fra Libanon, og i dag ba også myndighetene i Kuwait og Bahrain sine borgere om å forlate landet.

Disse tiltakene har skapt stor spenning og har ført til økt krigsfrykt i Libanon.

Norge følger nøye med

Det norske utenriksdepartementet har foreløpig ikke bedt sine diplomater og deres familier om å forlate Libanon.

– Men vi følger utviklingen nøye og vil endre reiseråd for norske borgere dersom situasjonen tilsier det, sier UDs kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg til NTB.

I UDs generelle reiseråd for Libanon bes nordmenn om å utvise forsiktighet ved besøk i landet, og det frarådes helt å oppsøke grenseområdene mot Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt