Hopp til innhold

UD bekrefter: Norsk politisk fange løslatt i Etiopia

Norsk-etiopiske Okella Akway Ochalla er løslatt fra fengsel i Etiopia. Det bekrefter Utenriksdepartementet overfor NRK. – Nå er vi veldig glade, sier kona.

Okella Akway Ochalla - Okello Akuay Ochalla og kona Obo Adwo Omot

Norsk-etiopiske Okella Akway Ochalla sammen med kona Obo Adwo Omo.

Foto: Privat

Utenriksdepartementet fikk bekreftelsen i kveld, sier pressetalskvinne Ane Haavardsdatter Lunde til NRK.

– Han ble dømt i 2014 til ni års fengsel. Det er gledelig at han nå er satt fri, sier Lunde.

Ane Haavardsdatter Lunde

Pressetalskvinne Ane Haavardsdatter Lunde bekrefter at Okella Akway Ochalla er satt fri.

Obo Adwo Omot bor med de fire barna sine i Trondheim. Hun fikk vite om løslatelsen tidligere i dag via mannens familie i Etiopia.

– Har ventet på at det skulle skje

– Hele familien er veldig glad, og vi ventet på at dette skulle skje, sier Obo Adwo Omot til NRK Trøndelag onsdag kveld.

Hun har ikke sett mannen sin på fire år, men forteller at familien hans i Etiopia har fått besøke ham jevnlig.

Nå håper kona at mannen snart kommer hjem til Trondheim.

Det var aktivistorganisasjonen for landrettigheter Oakland Institute som først meldte om frigivelsen. Også en rekke andre politiske fanger skal være satt fri samtidig.

– Siden dag én har Ochallas sak avslørt brutaliteten til det etiopiske regimet, sier Anuradha Mittal, daglig leder i Oakland Institute, som har kjempet for Ochallas løslatelse.

Anuradha Mittal, daglig leder i Oakland Institute

Anuradha Mittal er daglig leder i The Oakland Institute.

Foto: The Oakland Institute

Ochalla er norsk statsborger, urfolksleder for anuakene og tidligere delstatspresident i Gambella fylke i Etiopia. I 2014 ble han pågrepet og tiltalt for å ha organisert en motstandsbevegelse for å ta over fylket og etablere selvstyre.

Han skal ha organisert etniske gambellere i USA, Australia og Europa. Ifølge etiopiske myndigheter skal Ochalla også ha organisert møter med representanter fra Etiopias fiende, Eritrea.

Risikerte dødsstraff

Han har også vært tiltalt for terrorplanlegging og terrorfinansiering i Etiopia, men unnslapp sannsynligvis dødsstraff da han i 2016 ble frikjent for brudd på landets antiterrorlover. Ochalla ble i stedet kjent skyldig etter en bestemmelse i den ordinære straffeloven om arbeid for å splitte nasjonen.

En AFP-fotograf var onsdag vitne da opposisjonslederen Andualem Arage og journalisten Eskinder Nega også kom ut av et fengsel i Addis Abeba og ble hilst av en gruppe på rundt 100 tilhengere.

Okella Akway Ochalla - Okello Akuay Ochalla og hans advokat etter frigivelsen

Okella Akway Ochalla (t.h.) sammen med advokat Ameha Mekonnen etter frigivelsen onsdag.

Foto: The Oakland Institute

Etiopia vil styrke demokratiet

– Kampen må fortsette. Bedre tider må komme for oss alle, sa Andualem, som sonet en livstidsdom for å ha hatt bånd til den forbudte Ginbot 7-gruppa.

Fengslingen av de to er blitt kraftig fordømt av både USA og internasjonale menneskerettighetsgrupper.

Myndighetene droppet også siktelsene mot to bloggere og trakk tilbake saken mot en tredje blogger. Sakene mot de tre er blitt fordømt som et angrep på pressefriheten.

Løslatelsene er ledd i en bølge av løslatelser som startet for en måned siden etter at statsminister Hailemariam Desalegn sa at myndighetene ville løslate politiske fanger for å styrke demokratiet.

SISTE NYTT

Siste nytt