Ubåtjakten: Russisk tankskip i søkelyset

STOCKHOLM – OSLO (NRK): En russisk oljetanker har i flere dager ligget utenfor Stockholms skjærgård. Da meldinger kom om at det kunne være en miniubåt det ble jaktet på i skjærgården skrudde skipet like etterpå av sitt identifikasjonssystem. Båten gikk først mot St. Petersburg, men har nå snudd igjen.

Bemannet marinefartøy i Stockholms skjærgård

Over 200 personer fra det svenske sjøforsvaret, luftforsvaret og heimevernet leter etter en utenlandsk ubåt i skjærgården utenfor Stockholm.

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

En oljetanker, NS Concord, har siden sist onsdag ligget utenfor Stockholms skjærgård – men startet på lørdag kveld å oppføre seg merkelig, skriver Expressen.

Skipet drives av Novo Ship i Novorossijsk i Russland, men seiler under liberisk flagg og mistenkes nå for å være moderskipet til en miniubåt man leter etter i Stockholms skjærgård.

Under den kalde krigen ble nettopp denne typen skip brukt som moderskip for ubåter, skiver svenske medier.

– Det er fullt mulig at den type fartøy kan brukes som et moderskip for miniubåter, sier Stefan Ring, militærstrategisk ekspert ved National Defence University.

Skipet stengte plutselig av sin AIS-sender, et automatisk identifikasjonssystem som brukes som antikollisjonshjelpemiddel for skipsfarten, og forsvant fra kartet – men på søndag morgen det dukket opp igjen utenfor kysten av Sverige, utenfor Nynäshamn.

– Det er en logisk kobling at dette kan være moderskipet. Det trengs et slikt for en miniubåt. Man kan også mene at det er rart at et skip på 57.000 tonn ligger helt stille over lengre tid, sier Stefan Ring til Expressen.


Skipet har beveget seg i et svært lite område utenfor Stockholms skjærgård noen dager. Da Svenska Dagbladet i går avslørte at det var en miniubåt Forsvarsmakten lette etter forsvant skipet fra AIS-systemet. Etter å ha vært koplet av AIS-systemet et par timer dukket den opp igjen, da med kurs mot St. Petersburg i Russland. Opprinnelig plan for fartøyet var at det skulle mot Danmark.

Pressekonferanse med operasjonsleder, og reportasje fra den svenske skjærgården, standup med Guri Norstrøm.

Folk i skjærgården utenfor Stockholm sier de gjerne skulle hatt mer informasjon. Søket etter den antatte ubåten er trappet opp søndag.

Trapper opp letingen

Fra det svenske forsvaret er det få svar å få om hva som skjer.

– Operasjonen har pågått i drøyt ett døgn. Jeg har som operasjonsleder besluttet å øke antall enheter som leter i området, opplyste forsvarets operasjonsleder Jonas Wikström på en pressekonferanse lørdag.

Fartøyene er utrustet med sensorer for å fange opp undervannsaktivitet, opplyste han. Hvor mange båter det er snakk om, hvor de kommer fra eller hvilke bevis forsvaret har samlet inn, vil han ikke svare på.

Wikström vil heller ikke si noe om det svenske forsvaret har tatt kontakt med andre land eller hvor lenge operasjonen skal vare.

– Den pågår så lenge det trengs, sa han.

– Ingen ulykker blant russiske militærskip

Det russiske forsvarsministeriet sier, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass, at ingen av deres skip har hatt noen ulykker.

– Russlands ubåter og skip har utført sine oppdrag i verdens hav som planlagt, sier en talsmann for det russiske forsvarsministeriet til Tass.

– De har ikke vært noen kriser eller ulykker med våre militære fartøy, sier han.

Børge Brende i Dagsnytt-studio tirsdag 15.07.14

– Jeg registrerer at det tas med stort alvor og at svenske myndigheter holder kortene tett til brystet, noe som er fornuftig, sier Børge Brende til NRK.

Foto: Svein Olsson / NRK

– Det sikkerhetspolitiske bakteppet annerledes

Utenriksminister Børge Brende sier til NRK at han ikke ønsker å spekulere i de eventuelle hendelsene som har funnet sted i den svenske skjærgården.

– Jeg registrerer at det tas med stort alvor og at svenske myndigheter holder kortene tett til brystet, noe som er fornuftig, sier han.

– Det er jo slik at det sikkerhetspolitiske bakteppet i Europa er annerledes nå enn det var for et års tid siden, sier han videre.

Svenske myndigheter vil foreløpig hverken bekrefte eller avkrefte spekulasjonene om at det er snakk om en russisk miniubåt.

Under den kalde krigen var det hele 6000 observasjoner av denne typen, både av russiske ubåter og ubåter fra Nato-land.

De siste månedene er det kommet en rekke meldinger om hvordan russiske fly har krenket nabolandenes luftrom, også Sveriges.

Mange NRK har snakket med i området sier at det som skjer nå minner dem om den tiden.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt