Analyse

Uamerikanske Donald Trump

WASHINGTON DC (NRK): Donald Trump bruker terrorangrepet i Orlando for alt det er verdt i valgkampen lenge før de 49 ofrene er stedt til hvile. Amerikanerne er ikke vant til å ha en slik presidentkandidat. Men vil han vinne eller tape på det?

Donald Trump

VALGKAMP: I en tale i New Hampshire mandag gikk Trump mye lenger enn amerikanerne kan huske at noen presidentkandidat har gjort.

Foto: Jim Cole / Ap

Terroren har landet midt i den amerikanske valgkampen. I Florida, delstaten den som vil bli president i USA vinne, har 49 unge mennesker blitt meningsløst drept.

Allerede før de døde kroppene deres ble båret ut av nattklubben Pulse i Orlando, dukket delstatens politiske ledere opp foran oss journalistene et par kvartaler unna for å snakke politikk.

Floridas republikanske guvernør Rick Scott slo fast at dette «utvilsomt var et terrorangrep» lenge før FBI og politiet trakk samme konklusjon. Scott har vært nevnt som en mulig visepresidentkandidat for Donald Trump. Den demokratiske senatoren Bill Nelson var også tidlig på plass for å snakke om behovet for strengere våpenlover.

Men dette var ingenting mot konklusjonene Donald Trump trakk timer senere:

Han insinuerte av President Obama bør trekke seg, og at han har bånd til radikale islamister.

– Vi blir ledet av en mann som enten ikke er tøff, ikke er spesielt smart, eller har noe annet på gang, sa Trump.

Boikotter etter kritikk

I en tale i New Hampshire i går gikk Trump mye lenger enn amerikanerne kan huske at noen presidentkandidat har gjort:

Donald Trump og Hillary Clinton er uenige om hva som må endres for å unngå flere masseskytinger.

Hva kan USA gjøre for å hindre flere massedrap som det i Orlando? Donald Trump og Hillary Clinton har forskjellige svar.

Han slo fast at alle muslimske immigranter kan være en potensiell sikkerhetstrussel mot USA, og beskyldte muslimer her for å være medskyldige i terrorangrep fordi de ikke har angitt de som har gjennomført angrepene.

Han påsto også at USA er i ferd med å bli overkjørt av farlige innvandrere, og viste til en «enorm flom av flyktninger fra Syria».

Grundig sjekking av fakta er ikke det Donald Trump er kjent for. Sannheten er at bare 2800 av de 10 000 syriske flyktningene Obama har lovet å ta imot, har kommet så langt på grunn av omfattende bakgrunnssjekk.

Sannheten er også at gjerningsmannen i Orlando ikke var en muslimsk innvandrer, men en amerikansk statsborger med foreldre som kom hit fra Afghanistan for 30 år siden.

Pressen her har påpekt Trumps usannheter. I går svarte han med å si at Washington Posts journalister ikke er velkommen på hans valgkamparrangementer.

Nå kaller den samme avisen ham for en demagog.

Inspirert av Europa?

Donald Trumps varemerke er korte populistiske utsagn som går rett hjem hos hans mest ihuga tilhengere:

– Det er mange problemer der ute.

– Det er et eller annet som foregår.

Og en vri på hans hovedslagord i valgkampen:

– Make America Safe Again.

Amerikanerne er ikke vant til den typen høyrepopulisme vi kjenner fra Europa. Østerrikske Jörg Haider i sin tid, og franske Marine Le Pen hadde neppe lyktes i amerikansk politikk.

For USAs økonomiske suksess er tuftet på immigrasjon. Alle her kom en gang hit fra et annet sted.

Derfor blir reaksjonene sterke når en presidentkandidat sier at immigranter fra alle muslimske land ikke skal få slippe inn i landet.

Men samtidig viser nye meningsmålinger at rasemessige bekymringer og uro over innvandring er viktigere for dem som sier de vil stemme på Trump, enn økonomiske bekymringer.

Det er vanskelig å si hva Orlando-angrepet vil gjøre med valgkampen på sikt, men det kommer til å gjøre kampen mot terror til et mye mer sentralt tema.

Hillary Clinton nevnte ikke Trumps navn en eneste gang da hun i Ohio i går snakket om det som har skjedd. Hun tok til orde for et fortsatt åpent samfunn, men med intensivert kamp mot terror og strengere våpenlover.

Drepte immigranter

Trumps yndlingstema har imidlertid så langt vært å stanse den ulovlige innvandringen fra sør.

Joel Rayon Paniagua

Joel Rayon Paniagua fra Mexico var ett av ofrene på nattklubben Pulse i Orlando.

Foto: Ap

I Orlando og andre steder i USA sørger 49 familier.

Noen av dem sørger til og med i Mexico.

For et overveldende flertall av dem som ble drept på Pulse hadde sin etniske opprinnelse sør for Rio Grande. Mange hadde bakgrunn fra Puerto Rico, som er et amerikansk territorium.

Men noen, som 32 år gamle Joel Rayon Paniagua, var fra Mexico. Han kom til Florida for et tiår siden på jakt etter et bedre liv, og fant jobb som bygningsarbeider. Han var på klubben Pulse for å danse på lørdag.

Og kom altså fra landet Trump ønsker å bygge en mur mot.

SISTE NYTT

Siste nytt