Tyskland vurderer kinesiske fanger

Tyskland vurderer å gi oppholdstillatelse til kinesiske Guantanamo-fanger etter en offisiell anmodning fra USA.

Demonstranter foran Det hvite hus

Demonstranter foran Det hvite hus i januar i år.

Foto: Ron Edmonds / AP

Det bekrefter en amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået AFP i dag.

Amerikanske myndigheter har bedt Tyskland ta imot noen av de 17 fangene fra den kinesiske uighur-minoriteten som fortsatt blir holdt fanget på Guantanamo-leiren på Cuba.

LES: Kina advarer mot å ta imot Guantanamo-fanger

Uighurene har vært på Guantanamo i til sammen sju år og er allerede klarert av myndighetene til å bli løslatt, opplyser tjenestemannen ifølge nyhetsbyrået AFP.

En offisiell anmodning skal ha blitt overlevert tyske myndigheter av USAs justisminister Eric Holder under hans Tyskland-besøk 29. april i år.

- Ble solgt til USA

Uighurene skal ha blitt tatt til fange av dusørjegere i Pakistan etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001. Durørjegerne skal deretter ha solgt uighurene til amerikanske styrker i Afghanistan.

Eric Holder

USAs justisminister Eric Holder besøkte Tyskland i slutten av april.

Foto: SHAUN CURRY / AFP

Amerikanske myndigheter har i flere år forsøkt å kvitte seg med de uighurske fangene, som kinesiske myndigheter betrakter som terrorister.

LES: 18 terrorister arrestert i Xinjiang

LES: - Terror-angrep i Kina

I 2006 ble fem uighurer fra Guantanamo-basen løslatt og gitt oppholdstillatelse i Albania. Fire av disse personene oppholder seg fortsatt i Albania, mens en av dem nylig fikk innvilget asyl i Sverige.

Kan ikke bli sendt hjem

Tyskland bekreftet i går at landet vurderer en anmodningen fra USA om å ta imot Guantanamo-fanger som ikke kan bli sendt tilbake til sine hjemland.

- Vi har gjort det klart overfor USA at vi, i tillegg til andre europeiske land, er villige til å hjelpe og støtte, men at vi må se nærmere på hver enkelt sak, sa den tyske regjeringens talsmann Ulrich Wilhelm på en pressekonferanse i går.

Ifølge det tyske magasinet Der Spiegel har amerikanske myndigheter bedt Tyskland om å ta imot rundt ti fanger som ikke kan sendes til sine hjemland, og som ikke utgjør noen sikkerhetsrisiko.

Uighurer på Guantanamo-basen

De fem uighurene på Guantanamo-basen som fikk oppholdstillatelse i Albania.

Foto: GENT SHKULLAKU / AFP

Stor eksilgruppe i München

Uighurene er en muslimsk minoritet som holder til i Nordvest-Kina, de fleste i den autonome Xinjiang-regionen.

Det bor rundt 500 uighurer i eksil i München i den tyske delstaten Bayern. Ifølge nyhetsbyrået AFP er dette den største gruppen av uighurer i eksil i verden.

Over 20 uighurer skal ha sittet fengslet på Guantanamo siden fangeleiren ble opprettet.

SISTE NYTT

Siste nytt