Tyskland vil ta statsborgerskap fra fremmedkrigere

Innenriksminister Thomas de Maizière vil samarbeide med andre land for å avdekke radikaliserte personer i sosiale medier, og ta statsborgerskap fra fremmedkrigere.

Thomas de Maiziere

FOREBYGGING: Innenriksminister Thomas de Maiziere på pressekonferansen i Tyskland, der han la frem de nye sikkerhetstiltakene han ønsker å innføre i kjølvannet av flere terrorangrep som har rammet landet.

Foto: Rainer Jensen

Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière presenterte Tysklands nye sikkerhetstiltak under en pressekonferanse torsdag. Dette kommer i kjølvannet av en rekke angrep i landet.

Maizière ønsker å sette til verks flere tiltak, blant annet:

  • Ta statsborgerskap fra fremmedkrigere. Maizière foreslår å ta fra statsborgere som kjemper for ekstremistgrupper i utlandet deres tyske statsborgerskap.
  • Gjøre det enklere å deportere. Han vil gjøre det enklere å deportere utlendinger som anses som farlige.
  • Følge med i sosiale medier. Tyskland vil også se på profilene til eventuelle asylsøkere i sosiale medier, for å undersøke om personen kan ha terrortilknytning. Det skriver AP.
  • Bedre trygdeordninger. Maizière mener det er nødvendig med bedre trygdeordninger og at lærere må være mer forberedt på å håndtere traumatiserte elever

Han sier det vil være viktig å avdekke terrorpropaganda på internett, men understreker også at god integreringspolitikk vil være forebyggende for å unngå radikalisering.

Det undersøkes nå også hvorvidt det er behov for flere politibetjenter og annet sikkerhetspersonell i sikkerhetsstyrkene i landet.

– Vi må stå sammen i Europa og samarbeide om hvordan vi kan få et tryggere kontinent. Mer sikkerhet i Europa betyr også mer sikkerhet for Tyskland, sier Maiziere.

Må behandle traumer

For å hindre at flyktninger blir radikalisert, mener kristendemokraten også at det er nødvendig med bedre trygdeordninger og at lærere må være mer forberedt på å håndtere traumatiserte elever.

Det har vært mye diskusjon i Tyskland i forkant om hvorvidt leger skal fritas fra taushetsplikten slik at de kan melde fra om planlagte kriminelle handlinger. Maizière vil beholde taushetsplikten, men han vil starte en dialog med legeforeningen for å finne andre løsninger som kan redusere sikkerhetsrisikoen.

– Både regjeringens og delstatsministrenes forslag er en direkte reaksjon på attentatene i Europa de siste ukene, sier Rüdiger Schmitt-Beck, professor i statsvitenskap ved universitetet i Mannheim, til TT.

Inntil for en måned siden var Tyskland skånet fra den type islamistiske angrep som Frankrike og Belgia har opplevd. Men i slutten av juli tok ekstremistgruppen IS på seg ansvar for to angrep, på et tog i Würzburg og en musikkfestival i Ansbach. I tillegg drepte en 18-åring med høyreradikale sympatier ni på et kjøpesenter i München.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt