NRK Meny
Normal

Tyskland ser slutten i 2014

Tyskland vil starte å trekke sine soldater ut fra Afghanistan i 2011, med sluttdato i 2014.

Tyske soldater i Dahe Kalan i Kundus-provinsen
Foto: MICHAEL KAPPELER / Scanpix/AFP

Angela Merkel

Angela Merkel på pressekonferansen i dag.

Foto: MICHAEL KAPPELER

Det opplyser utenriksminister Guido Westerwell i dag, i forkant av den store Afghanistan-konferansen i London på torsdag.

Utenriksministeren sier han håper at afghanerne selv skal kunne overta ansvaret for sikkerheten i landet innen 2014.

I mellomtiden vil de øke kontingenten med 500 soldater - for å etterkomme president Barack Obamas forespørsel om økt europeisk deltakelse.

I tillegg skal en reserve på ytterligere 350 soldater klargjøres, som skal kunne sendes når situasjonen krever det, som ekstra sikkerhet under gjennomføring av valg.

Det opplyste forbundskansler Angela Merkel - som samtidig med Westerwell uttalte at Tyskland ikke kommer til å sette en dato for tilbaketrekningen.

Hvem som har rett, er uvisst.

Strid i Tyskland

Det har det siste året vært stor intern debatt om tyskerne bør delta i ISAF-styrken, og om innsatsen er verdt de tyske soldatlivene som har gått tapt. Meningsmålinger viser at det tyske folket er klart imot, og splittelsen går helt inn i regjeringen.

Forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg har sagt rett ut at de tyske soldatene opererer under en krigslignende situasjon.

Tyskland har i dag 4.500 soldater i ISAF-styrken, før økningen på 500. De er stasjonert Nord-Afghanistan og har et utstrakt samarbeid med de norske styrkene.

Økningen trenger godkjennelse av den tyske Forbundsdagen, men der har Merkels koalisjon flertall. Det er likevel ventet at hun vil appellere til opposisjonen, for å ikke skape ytterligere politisk splid.

Opplæring

De 500 nye soldatene som nå skal til Afghanistan, får som hovedoppgave å delta i opptreningen av afghanske sikkerhetsstyrker. ISAF-styrkene har to slike opplæringsenheter, under programmet Operational Mentoring and Liaison Team.

Tyskland vil tillegg betale inn 50 millioner euro, drøyt 410 millioner kroner, til et internasjonalt fond som skal brukes for å betale Taliban-krigere for å legge ned våpnene. Fondet vil bli lansert under Afghanistan-konferansen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt