Hopp til innhold

Tyskland og Frankrike er bekymret over USAs stengte grenser

– Det er vår plikt å hjelpe mennesker som flykter fra krig, mener den tyske utenriksministeren og hans franske kollega. De reagerer på at Donald Trump stenger USAs grenser for borgere fra sju land.

Syriske flyktninger i Ritsona, Hellas

Millioner av syrere har flyktet fra krigen i landet, slik som denne jenta som bærer lillesøsteren sin. De neste månedene er grensene i USA stengt for syrere og innbyggere i seks andre land.

Foto: Muhammed Muheisen / AP

I en felles pressekonferanse etter samtaler i dag sier franske Jean-Marc Ayrault og tyske Sigmar Gabriel at de er bekymret over den nye presidentordren fra USA der Trump stenger grensene for flere muslimske nasjoner.

– Vi er bekymret over flere av beslutningene til Donald Trump, ikke minst at han begrenser flyktningers mulighet til å komme til USA, sa Jean-Marc Ayrault.

– En plikt å hjelpe

Jean-Marc Ayrault og Sigmar Gabriel

– Vi har underskrevet internasjonale avtaler. Det er en plikt å ta imot mennesker som flykter fra krig, sier utenriksministrene Sigmar Gabriel og Jean-Marc Ayrault.

Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP

– Bestemmelsen kan bare gi oss bekymringer. Det er vår plikt å hjelpe flyktninger, sier Ayrault.

Det sammen gjelder FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) og Flyktninghjelpen. De ber USA fortsatt holde døra åpen for folk på flukt.

I en felles uttalelse sier UNHCR og IOM at de håper USA fortsetter sin sterke lederrolle og lange tradisjon for å beskytte mennesker som flykter fra konflikt og forfølgelse.

Et ønske de deler med Flyktninghjelpen som mener tiltaket Trump nå innfører er et skritt i helt gal retning.

– Ulogisk og dumt

Jan Egeland

Jan Egeland mener Trumps tiltak er en nærmest en uhyggelig form for nasjonalisme.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

– Dette er nærmest en uhyggelig form for nasjonalisme og brudd på alt som heter ansvarsdeling, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen til NRK.

Han sier at siden Trump nå stenger grensene for alle innbyggerne i sju land unngår han å bli kritisert for å diskriminere på grunnlag av religion, selv om det i praksis bare er muslimske land som rammes. Formålet med tiltakene er ifølge den amerikanske presidenten å holde islamistiske terrorister ute av landet.

– Tiltaket er ulogisk og dumt. Trump viser til 11. september-terroren i USA. Men terroristene den gangen kom fra Saudi-Arabia og andre land som er ikke på listen, mens flere av de landene som nå svartelistes har etter det jeg vet aldri har hatt en borger involvert i terrorisme i USA, sier Egeland.

Det er ikke bekreftet hvilke land den nye forordningen gjelder, men et tidligere lekket utkast nevner sju hovedsakelig muslimske land: Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

– Ulogisk symbolpolitikk

Egeland mener det aller verste med dette tiltaket er at Trump har frosset alle mottak av flyktninger i fire måneder.

– Dette er en form for populistisk symbolpolitikk der man straffer svake og sårbare syndebukker uten å gjøre det som er logisk for å bekjempe terrorisme.

Donald Trump

Presidentordren Trump signerte fredag har tittelen «Beskyttelse av landet mot at utenlandske terrorister kommer inn i USA».

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Han mener den nye administrasjonen i USA i stedet for å gå etter flyktninger som selv er ofre for terror, heller burde konsentrere seg om skikkelig og profesjonelt etterretningssamarbeid, jobbe med globalt holdningsskapene arbeid og vise at terror er i strid med islam og alle andre religioner.

– Ofrene for terror er først og fremst sivil muslimer, de trenger hjelp. Nå gjør Trump anti-terrorarbeidet til en slags gjørmebryting der han sier man vil vurdere å bruke tortur som forhørsmetode. USA skal være en veiviser i riktig retning og for menneskerettigheter, ikke lede oss alle til å bryte internasjonal lov og grunnleggende verdier, sier generalsekretæren i Flyktninghjelpen.

Trump har sagt at han personlig tror tortur virker, men at han vil overlate til sin forsvarsminister James Mattis, som selv ikke tror på tortur, å ta beslutningen om tortur skal brukes i avhør.

Ber andre land bidra

Samtidig oppfordrer talsmannen for Den internasjonale organisasjonen for migrasjon, Leonard Doyle, andre land til å bidra.

Han påpeker at bortsett fra Tyskland, har andre europeiske land tatt imot svært få flyktninger.

– Også latinamerikanske land kunne bidra mer. Asiatiske land og golfstater, det er mange andre land i verden som har ressurser til å bidra, sier han til nyhetsbyrået AP.

Røde Kors: – Uakseptabelt

Norges Røde Kors frykter at USAs utlendingspolitikk kan sende signaler til andre land om at det er greit å ikke gi beskyttelse til mennesker som trenger det.

– Land som Libanon, Tyrkia og Jordan har allerede tatt inn mange. Det er en grense for hvor mange de kan hjelpe, og derfor må andre land stille opp, sier Mads Harlem, leder av folkerettsseksjonen i Norges Røde Kors.

Han ber norske myndigheter protestere.

– Ta til motmæle. Si fra at vi har et felles ansvar for å gi beskyttelse til mennesker på flukt. Den typen signaler den nye presidenten sender ut, er helt uakseptable, og dette må vi stoppe.

SISTE NYTT

Siste nytt