Tyskland avviser Trumps påstand om mer kriminalitet

I går påsto Donald Trump at kriminaliteten har eksplodert i Tyskland etter at de har tatt imot 1 million flyktninger. Tyske myndigheter slår tilbake, og sier antallet saker ligger på samme nivå som før.

Under mandagens tale i Ohio, påsto Donald Trump at kriminalraten i Tyskland har eksplodert etter at de tok imot så mange flyktninger i 2015. Den tyske innenriksministeren la tirsdag frem tall som viser at raten er uforandret fra året før, om man utelukker brudd på visumreglene og lignende immigrasjonsregler.

Donald Trump og Michael Roth presenterer ulike versjoner av situasjonen i Tyskland etter at de har tatt imot mange flyktninger.

Da den republikanske presidentkandidaten i går holdt en tale om utenrikspolitikk, brukte han Tyskland som eksempel på hvor galt det kan gå.

– Hillary Clinton vil bli USAs Angela Merkel, og du vet hvilken katastrofe den massive innvandringen har vært for Tyskland og det tyske folk, sa Trump.

– Kriminaliteten har økt til nivåer ingen trodde de noen gang ville se. Det er en katastrofe, fortsatte han.

– Ikke mer enn før

Men den tyske europaministeren avviser påstanden fra Trump. Statistikk fra innenriksdepartementet viser at antallet lovbrudd i 2015 er uendret fra årene før.

Tysklands europaminister Michael Roth

Tysklands europaminister Michael Roth

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

– Det er beklagelig at den republikanske presidentkandidaten utbasunerer slike ting uten å basere det på fakta, sier Michael Roth til Reuters.

Antallet anmeldte saker i Tyskland har de siste årene ligget på 5,9 millioner, og det gjorde det også i 2015, som er året mange av flyktningene kom til landet. Da er ikke visum- og immigrasjonssaker med.

– Hvis han hadde studert situasjonen i Tyskland, ville han visst at selv om de mange flyktningene som har kommet byr på utfordringer, og alt fortsatt ikke er løst, har det ikke ført til en stor økning i kriminalitetsraten, sier Roth.

Nato tar Trump i faktafeil

I gårsdagens tale kom Trump også med påstander om Nato som har skapt reaksjoner. VG har vært i kontakt med forsvarsalliansen, som avviser det presidentkandidaten sier.

Trump sa at Nato har endret sin policy som følge av hans tidligere kritikk av alliansen, og nå har en ny terroravdeling.

– Det finnes ingen ny NATO-divisjon mot terrorisme, skriver Simone de Manso i en e-post til avisen.

Hun sier deres divisjon for sikkerhetstrusler ble opprettet i 2010.

Flyktninger i kø i Berlin

Det har kommet svært mange flyktninger, asylsøkere og migranter til Tyskland det siste året. Her står noen av dem i kø for å bli registrert i Berlin.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

– Fortsatt fredelig

Trump har blitt anklaget for å spille på frykt i sin retorikk, og politikere fra flere land, også her hjemme reagerer på uttalelsene hans.

Den tyske ministeren sier det er viktig å korrigere påstander som er bygget på frykt, løgner og halvsannheter, særlig siden valget 8. november vil være svært viktig for verden også utenfor USA.

– Tyskland er fortsatt et fredelig land der innbyggerne behandler hverandre med respekt og der vi fortsetter arbeidet med å integrere flyktningene i samfunnet og økonomien, sier Roth.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt