Hopp til innhold

Tyskland advarer mot Firefox

Tyske myndigheter har sendt ut en advarsel mot å bruke nettleseren Mozilla Firefox.

Mozilla Firefox

Firefox er verdens nest mest brukte nettleser.

Foto: Leon Neal / Scanpix/AFP

Advarselen kommer etter at Mozilla bekreftet at leseren har et sikkerhetshull, som kan gi hackere adgang til å kjøre ondsinnede programmer på brukernes datamaskiner.

Det statlige tilsynet for IT-sikkerhet (BSI) anbefaler Firefox-brukere å slutte å bruke nettleseren fram til en oppdatering er på plass, skriver BBC.

Tyske myndigheter rykket ut med samme advarsel i januar, da et sikkerhetshull ble oppdaget i Internet Explorer, som er verdens mest brukte nettleser. Frankrike valgte også å sende ut samme advarsel.

Les: Tyskland og Frankrike advarer mot bruk av Internet Explorer

Firefox er verdens nest mest brukte nettleser med en markedsandel på over 30 prosent, og har millioner av utsatte brukere.

Les også: - Microsoft går ikkje langt nok

Neppe norsk advarsel

Leif T. Aanensen

Leif T. Aanensen i Datatilsynet.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen, Datatilsynet

Avdelingsdirektør i Datatilsynet, Leif T. Aanensen, sier at norske myndigheter neppe vil gå ut med en lignende advarsel.

– Dette høres ut som et veldig radikalt tiltak. Det er en kjennsgjerning at de fleste programmer har større eller mindre svakheter, og det er jo grunnen til at det hele tiden kommer nye oppdateringer, såkalte patcher, sier Aanensen til NRK.no.

Sikkerhetshullet gjelder bare versjon 3.6 av Firefox, som er den forrige ferdigtestede versjonen som ble gjort tilgjengelig.

Fremskyndet oppdateringen

Den nyeste Firefox-oppdateringen, som skal tette sikkerhetshullet, skulle etter planen slippes mot slutten av måneden.

Kort tid etter Tysklands advarsel kunngjorde imidlertid Mozilla at den nye versjonen er gjort tilgjengelig en uke før tiden. Oppdateringen kan lastes ned fra Mozillas nettsider allerede nå.

– Mozilla er klar over advarselen mot å bruke Firefox 3.6, og oppfordrer nå alle brukere til å laste ned Firefox 3.6.2, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Les også: Farlige nettannonser

– Ikke bytt nettleser

Graham Cluley i IT-sikkerhetsfirmaet Sophos sier til BBC at det ikke alltid er en god løsning å bytte nettleser for å unngå å hackerangrep.

– Å bytte nettleser i hytt og vær ettersom hvert eneste sikkerhetshull avsløres kan forårsake flere problemer enn det er verdt, sier han.

Cluleys råd er å bare bytte til en annen leser dersom man vet hva man gjør, ettersom andre nettlesere kan inneholde nye sikkerhetshull.

Leif T. Aanensen i Datatilsynet er enig.

– Han har et poeng. Dette problemet er ikke særskilt for Firefox, både Adobe og Microsoft har lignende problemer. Det viktigste er å sørge for at oppdateringer gjøres kontinuerlig. De aller fleste er veldig flinke til å oppdatere operativsystemene sine, men de er ikke alltid like flinke til å oppdatere programmene på datamaskinen, sier Aanensen.

Les også: Gode råd mot datavirus

Kan stjele passord

Aanensen viser til det han kaller de gode gamle rådene, som er å alltid ha oppdaterte applikasjoner og virusprogrammer.

– Folk som viser normal aktsomhet og ikke ukritisk åpner vedlegg, surfer på rare nettsider og så videre, vil vanligvis slippe unna, sier han.

Ifølge Aanensen er de vanligste angrepene såkalte trojanere, virus som bruker datamaskinen i et nettverk av andre maskiner for å angripe nettsider.

– Men noen trojanere kan også samle inn personopplysninger som for eksempel kredittkortinformasjon og passord. Det kan også være noen som bare ønsker å skade maskinen. Motivene kan være veldig forskjellige, sier han.

Les også: – Ikke trykk på denne knappen

SISTE NYTT

Siste nytt