Hopp til innhold

Tyskerne sjokkert – politikerne krever svar

BERLIN (NRK.no): Påstandene om at USAs etterretningsorganisasjon NSA kan ha avlyttet forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon, har slått ned som en bombe i det politiske Tyskland.

Angela Merkel med mobiltelefon

Påstandene om at Angela Merkels mobiltelefon har fått tyskerne til å reagere.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Lederen for parlamentets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene, sosialdemokraten Thomas Oppermann, krever full oppklaring:

– Skulle disse påstandene vise seg å være riktige ville det være et svært alvorlig tillitsbrudd, og vi må få en rask og omfattende forklaring fra USAs myndigheter.

Lederen for det venstreradikale Linkspartei, Gregor Gysi, er enda skarpere i tonen:

– Disse uforskammethetene fra USA må det nå bli slutt på. USA eier ikke verden. Jeg forventer nå ikke bare kritikk fra våre myndigheter, men at man endelig våger å ta en konflikt med amerikanske myndigheter, sier venstrelederen.

Troverdig

Det var altså opplysninger i en artikkel i ukemagasinet Der Spiegels nettutgave som utløste denne saken.

Der Spiegel har nær kontakt med miljøet rundt varsleren Edward Snowden, og hevdet i sin artikkel at det er grunn til å tro at den amerikanske etterretningstjenesten NSA har avlyttet mobiltelefonen forbundskansler Angela Merkel bruker i tjeneste.

Tyskere demonstrer mot amerikansk overvåkning

I sommer var det store demonstrasjoner i Berlin mot den amerikanske telefonovervåkningen i landet.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

Opplysningene ble vurdert av den tyske etterretningstjenesten BND, og funnet så troverdige at Merkel i går kveld ringte president Barack Obama for å utbe seg en forklaring.

Og selv om den amerikanske presidenten benektet at det pågår en slik avlytting, så er altså USAs troverdighet i denne saken nå svært tynnslitt. For også i Angela Merkels eget parti er det mange som er opprørt og skuffet over amerikanerne. Innenrikspolitikeren Wolfgang Bobach sier det slik, i et avisintervju:

– Jeg går ut fra at det her foreligger håndfast dokumentasjon fra en seriøs kilde. Ellers ville ikke den tyske regjeringen ikke ha gjort dette til en stor offentlig sak, slik vi har gjort, sier han.

Kritikk av Merkel

USA overvåkning i Tyskland har vært en stor sak i flere måneder. I juli i år hadde Der Spiegel en reportasje der det ble hevdet at 500 millioner tyske telefon og internettforbindelser blir avlyttet hver måned.

Der Spiegel

I sommer viet Der Spiegel store deler av sitt nummer til amerikansk overvåkning i Tyskland.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

«Tyskland er det landet i Europa som blir hyppigst overvåket av den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA, fordi noen av de viktigste knutepunktene for internasjonal internett-trafikk ligger her i landet», skrev Der Spiegel.

Overvåkningsskandalen ble også en viktig sak i den tyske valgkampen, og forbundskansler Angela Merkel fikk hard kritikk for at hun, etter manges oppfatning, var for forsiktig i sin kritikk av USA.

En meningsmåling i sommer viste at hele 70 prosent av velgerne var misfornøyd med hennes håndtering av saken.

Når saken nå har fått ny aktualitet er det derfor mange som gjentar sin kritikk, blant dem partiet De Grønne. Konstantin von Notz, som er justispolitisk ekspert i partiets parlamentsgruppe, sier det slik, i et intervju med avisen «Handelsblatt»:

– Det er en skandale at regjeringen i månedsvis har benektet og tåkelagt påstandene om amerikansk overvåkning. Men nå, når det handler om forbundskanslerens egen arbeidssituasjon, griper hun på eget initiativ til telefonen og beklager seg overfor den amerikanske presidenten, sier talsmannen for De Grønne.

Stasi friskt i minne

Edda Müller i Transparency International

Edda Müller i Transparency International mener minner fra Stasi-tiden kommer tilbake.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Det er ingen tilfeldighet at nettopp tyskerne reagerer så sterkt på USAs overvåkning.

Mange har erfaringene med den østtyske sikkerhetstjenesten Stasi friskt i minne. Og noen tiår tilbake i historien ligger nazidiktaturet og dets totale kontroll over menneskers handlinger og tanker.

For dem som frigjorde seg fra DDR-diktaturet er det som skjer i dagens Tyskland et gigantisk paradoks, sier professor Edda Müller i Transparency International:

– Da menneskene i Øst-Tyskland gikk ut i gatene for å fjerne kommunistdiktaturet var det ikke for å få en høyere levestandard, men for å kunne leve et liv i frihet og demokrati. At nettopp disse menneskene nå igjen opplever en storebror som ser og hører det de foretar seg, er noe av det mest tragiske med den amerikanske spionasjeskandalen her i Tyskland, sier Edda Müller i Transparency International.

USA på teppet

I ettermiddag må USA ambassadør i Tyskland, John B. Emerson, møte på teppet hos den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle i Berlin.

Det er høyst uvanlig at USA får en slik behandling av sin nære politiske allierte, og innkallingen er nok et bevis på at dette er en sak som tyske myndigheter ser meget alvorlig på.

I ettermiddag drar forbundskansler Angela Merkel til Brussel, der hun skal delta i EUs toppmøte. Møtet skulle i utgangspunktet ta for seg situasjonen i Europa, og det videre arbeidet for å løse den økonomiske krisa i Unionen. Men etter at avlyttingssaken ble kjent her i Tyskland, og etter at Frankrike opplevde en tilsvarende overvåkningssak for noen dager siden, er det ingen tvil om at USAs spionasjevirksomhet i Europa vil overskygge de andre sakene på dagsordenen under toppmøtet.

Lederen for de tyske sosialdemokratene (SPD), Sigmar Gabriel, refser USA etter påstandene om at USAs etterretningsorganisasjon NSA kan ha avlyttet forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon.

SPD-leder refser USA etter avlyttingspåstander

SISTE NYTT

Siste nytt