Tysk politiker: – Breivik handlet ut av fortvilelse

Jens Maier fra partiet Alternativ for Tyskland skal ha sagt at Anders Behring Breivik «ble massemorder ut av fortvilelse». – Partiet er i krise, og dette hjelper ikke, sier Tyskland-kjenner Sten Inge Jørgensen.

Jens Maier foran plakat der det står Unser land, unsere Heimat

POLITIKER: Jens Maier snakker til delegatene på Alternativ for Tysklands partikongress i Klipphausen i januar. Nå risikerer han utkastelse fra partiet.

Foto: Sebastian Kahnert / DPA

Uttalelsen kom på et møte arrangert av det høyrepopulistiske magasinet «Compact» 20. april. Der skal Maier, som er kandidat til Forbundsdagen ved valget i høst, ha framstilt Breivik som et offer for sine omgivelser.

– Det er veldig upopulært blant andre i partiet når noen kommer med slike utspill. Det minsker mulighetene deres for å være stuerene, sier Jørgensen ti NRK.

Han har skrevet boken «Tyskland stiger frem», og jobber som utenriksjournalist i Morgenbladet.

Fjordman som inspirasjon

Ifølge to tyske journalister som så livesending fra møtet, sa Maier at Breiviks fortvilelse over det som skjer rundt ham, var det som gjorde ham til massemorder.

Ifølge journalisten fra den sosialdemokratiske avisa Vorwärts pekte Maier på multikulturalismen og innvandringen til Vesten, og sa: «Er ikke det nok til å gjøre en person gal?».

Portrett av Sten Inge Jørgensen i sort genser tatt forfra mot hvit bakgrunn

JOURNALIST: Sten Inge Jørgensen skriver om internasjonal politikk i Morgenbladet, og kjenner Tyskland godt.

Foto: Maria Bergren

– AfD har tidligere vært nødt til å ta avstand fra uttalelser fra enkeltpersoner. Dette gir dem ikke oppsving, sier Jørgensen.

Tidligere på kvelden hadde Maier også betegnet bloggeren Fjordmans bok «Europa verteidigen» (Å forsvare Europa) som hans viktigste politiske drivkraft.

Fjordman var også en av Breiviks viktigste ideologiske inspirasjonskilder. Opptaket av Maiers tale skal nå være fjernet fra Compacts nettsider.

Risikerer utkastelse

Maier er ifølge Deutsche Welle en framtredende person i den konservative delen av partiet. Han er jurist, og er andrekandidat for AfD i Sachsen, en delstat der partiet står sterkt.

Han har dermed hatt gode muligheter til å komme inn i Forbundsdagen etter høstens valg. Nå kan de være svekket.

– Videoen må evalueres. Hvis sitatene stemmer, må det få konsekvenser. Utkastelse vil være den eneste riktige reaksjonen, sier Carsten Hütter i AfDs styre til avisa Spiegel.

Maier fikk også motstand under møtet. Martin Lichtmesz, en av de ledende personene i den høyreradikale Identitærbevegelsen, innledet med å si at han så på Brevik som psykopat, og kalte handlingene hans grusomme.

Anders Behring Breivik

MØTER FORSTÅELSE: Den tyske politikeren Jens Maier skal ha framstilt Anders Behring Breivik som et offer for sine omgivelser.

Foto: NTB Scanpix

Faller på meningsmålingene

Den siste tida har Alternative für Deutschland falt på meningsmålingene. De har blant annet mistet velgere til Sosialdemokratene etter at Martin Schultz tok over som leder og statsministerkandidat.

Da det kom svært mange flyktninger til Tyskland i 2015, hadde de målinger opp mot 15 prosent. Men mange av dem som støttet AfD da, var ikke ellers enige i partiets høyreradikale politikk.

– Partiet var da den eneste muligheten folk hadde for å si ifra om at de ikke støttet regjeringens flyktningpolitikk. Nå er AfD nede i under 10 prosent, sier Jørgensen.

Uttalelser som Maiers om Breivik vil dermed kunne støte fra seg velgere som ikke er enige med dem ideologisk, mener han.

SISTE NYTT

Siste nytt