Hopp til innhold

Tysk politi: 18-åring planla München-skytingen i ett år

18-åringen som skjøt og drepte ni mennesker på et kjøpesenter i München, hadde planlagt massakren i ett år, opplyser tysk politi. Den ungen mannen var innlagt til behandling ved en psykiatrisk klinikk i to måneder i 2015.

Pressekonferanse etter München-angrepet

NØYE PLANLAGT: Politisjefen i Bayern, Robert Heimberger (t.v.) mener 18-åringen hadde planlagt fredagens skyting i ett år. Til høyre Thomas Steinkraus-Koch i den tyske påtalemyndigheten.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

Opplysningene om hvor lenge gjerningsmannen skal ha planlagt angrepet ble lagt frem på en pressekonferanse i regi av politiet i München søndag. Politiet har gjort en gjennomgang av en PC og annet materiale som ble funnet hjemme hos David Ali Sonboly, opplyser politisjefen i Bayern, Robert Heimberger.

18-åringen tok sitt eget liv etter massakren fredag kveld og hadde ifølge politiet fått behandling for psykiatriske problemer tidligere. ​På pressekonferansen søndag fortalte politiet i München at 18-åringen var innlagt for psykiatrisk behandling i to måneder i fjor, på grunn av angst og depresjon.

Pistolen han benyttet under massakren var ifølge tyske medier skaffet til veie via det såkalt mørke nettet, den delen av internett der nettsidene ligger på servere med skjult IP-adresse.

Angrepet har allerede satt i gang en omfattende våpendebatt i Tyskland, der det ifølge tyske medier finnes så mange som 20 millioner illegale våpen på avveie.

Mannnen bak angrepet i Munchen 22. juli 2016 er fanget på film i det han skyter mot forbipasserende utenfor en McDonalds-restaurant.

FANGET PÅ KAMERA: Den 18 år gamle gjerningsmannen ble fanget på kamera utenfor McDonalds-restauranten. NRK advarer mot sterke bilder.

Ingen bånd til terror

McDonalds-restauranten der München-skyting startet

18-åringen begynte skytingen på denne McDonalds-restauranten like før klokken 18.00 fredag.

Foto: David Krekling / NRK

Politiet sa lørdag at skytingen i München fremsto som noe annet enn politisk motivert terror. Etterforskerne er nå sikre på at han ikke hadde noen bånd til militante islamistgrupper som IS.

Politiet bekrefter samtidig at 18-åringen skal ha brukt en falsk Facebook-konto for å lure ofre til McDonaldsrestauranten der skytingen pågikk. På tross av dette mener politiet at 18-åringen valgte sine ofre tilfeldig.

– Han var ikke motivert av politisk ideologi og han valgte sine ofre helt tilfeldig, opplyste statsadvokat Thomas Steinkraus-Koch søndag.

Gjerningsmannen har av naboer blitt beskrevet som en einstøing. I en video som ble publisert mens angrepet ved kjøpesenterer fortsatt pågikk, roper gjerningsmannen at han ble «mobbet i syv år», og at han derfor «måtte kjøpe et våpen».

Tre av ofrene var bare 14 år gamle, to var 15 år gamle og de fire øvrige var 17, 19, 20 og 45 år gamle. Flere av ofrene hadde også utenlandsk bakgrunn.

Falsk Facebook-konto i forbindelse med München-angrepet

Denne FB-kontoen har ifølge flere medier blitt brukt av gjerningsmannen til å lokke til seg ofre før skytingen på McDonalds-restauranten.

Foto: Skjermdump

Trakk Breivik-påstand

Den tyske avisa Süddeutsche Zeitung meldte søndag at gjerningsmannen hadde lastet ned Anders Behring Breiviks såkalte manifest på sin PC, men trakk etter kort tid denne meldingen.

David Ali Sonboly var født og oppvokst i Tyskland, med iranske foreldre.

Lørdag slo Münchens politisjef Hubertus Andrä fast at det var en «åpenbar forbindelse» mellom gjerningsmannen David Ali Sonboly og Anders Behring Breivik i Norge.

– Ettersom han har studert masseskytinger, virker det åpenbart at han også kan ha studert 22. juli-angrepet og Breivik. Dette er noe vi etterforsker, sa Hubertus Andrä på en pressekonferanse lørdag.

Ifølge Andrä var 18-åringen inspirert og besatt av tidligere masseskytinger, noe litteratur som ble funnet hjemme hos ham viste. På 18-åringens rom, i leiligheten han bodde med sine foreldre, ble det blant annet funnet en bok med navnet «Amok im Kopf - warum schuler töten» («Hvorfor elever dreper»).

Mobilvideoen som er lagt ut på Twitter det det som er den antatte gjerningsmannen skimtes mens han spaserer rundt på en parkeringsplass, på taket av en bygning i Riesstraße.

VIDEO: I denne videoen roper gjerningsmannen til en mann med mobilkamera at han har «blitt mobbet i syv år».

SISTE NYTT

Siste nytt