Hopp til innhold

45 asylbranner i Tyskland hittil i år

Siden nyttår har 45 bygg som skulle huse asylsøkere i Tyskland blitt satt fyr på. – Vi er bekymret, sier tysk politi.

Brann på asylmottak i Bautzen

I BRANN: Et tidligere hotell som var ment å huse asylsøkere i Bautzen nær Dresden i Tyskland ble satt fyr på 21. februar.

Foto: RICO LOEB / Afp

Brannalarmen går i Bautzen en tidlig søndag morgen i februar. Flammene står opp fra taket på det gamle hotellet i den østtyske byen.

Brannvesenet rykker ut, men når de kommer fram, prøver en liten gruppe folk som har samlet seg på stedet å stanse dem. De vil ikke at brannfolkene skal slukke brannen i bygget som snart skulle huse 300 asylsøkere.

Bautzen brant

ØDELAGT TAK: Hotellet i Bautzen nær Dresden skulle huse 300 asylsøkere.

Foto: CHRISTIAN ESSLER / Afp

Rundt 10 branner i måneden

– Vi er bekymret, spesielt for det økende omfanget av vold, sier Holger Muench, leder av det føderale kriminalpolitiet (BKA) i Tyskland, til Der spiegel.

Politisjefen sier de har registrert 45 asylbranner hittil i år, rundt 10 hver eneste måned.

I fjor ble 92 ulike tyske asylmottak påtent. Til sammenligning registrerte politiet seks asylbranner i 2014, ifølge nyhetsbyrået AFP.

De fleste av brannstifterne er menn, ifølge politiet, og rundt 80 prosent kommer fra området asylmottaket ligger.

Rottenburg brann

ROTTENBURG: Asylboligene i Rottenburg brant 7. september 2015. Fem personer ble skadd i brannen.

Foto: RALPH ORLOWSKI / Reuters

1,1 million asylsøkere i fjor

Demonstrasjon Köln

DEMONSTRASJONER: «Rapefugees not welcome» står det på plakatene til demonstrantene i Köln 7. januar 2016.

Foto: ROBERTO PFEIL / Afp

De mange brannene har skjedd etter at rekordmange mennesker tok seg til Tyskland for å søke asyl.

Landet med 80 millioner innbyggere mottok 1,1 million asylsøkere i fjor, et antall som har ført til hissige demonstrasjoner og et islamkritisk høyreparti med rekordoppslutning.

Partiet Alternativ for Tyskland (AfD) fikk mellom 12 og 24 prosent oppslutning ulike delstater i delstatsvalget i mars, en oppslutning som tyske aviser kalte «et jordskjelv og en skrekkdag for Merkel».

1. mai vedtok partiet at islam ikke er forenelig med den tyske grunnloven og at de vil forby bønnerop og nikab for kvinner.

Frykter hatytringer på nett

GERMANY-POLITICS/ Chief Commissioner of Germany's BKA Federal Crime Office Muench addresses news conference in Berlin

POLITISJEF: Holger Muench.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Det er ikke bare antallet asylbranner politiet bekymrer seg over. Kriminalsjefen advarer også om et voksende miljø for hatytringer på nett.

Holger Muench forteller om en tredobling i slike saker og at rundt 3000 tilfeller ble registrert i fjor. Han mener språket folk bruker kan påvirke andre:

– Vi antar at slike hatytringer kan trigge til angrep på flyktninger, sier Muench til Der Spiegel.

Færre søker asyl nå

Samtidig som politiet advarer om det de mener er et økende omfang av vold og asylbranner, har antallet asylsøkere til Tyskland sunket kraftig den siste tida.

I april søkte 16.000 mennesker asyl, en firedel av tallet i mars. Til sammenligning var antallet asylsøkere i februar 60.000 og i januar enda høyere: 90.000, ifølge tall fra det tyske utlendingsdirektoratet.

Hovedgrunnen oppgis å være stengingen av Balkan-ruta i mars, da flere av landene på Balkan valgte å stenge grensene for flyktninger og migranter. Tyskland har også innført strengere grensekontroll og innført flere innstrammingstiltak for å få ned tallet på asylsøkere.

Protest mot branner Tyskland

DEMONSTRERTE MOT BRANNER: «Påsatte branner er feigt og ingen løsning» står det på plakatene i demonstrasjonen mot asylbrannen i Bautzen.

Foto: CHRISTIAN ESSLER / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt

Utenriksminister i USA, Anthony Blinken, i Oslo 1. juni 2023.

Blinken til NRK om Ukraina-varsling: – Eg skulle ønske vi tok feil

Fleire månader før Russland gjekk til full krig mot Ukraina, visste Antony Blinken at noko kom til å skje. I eit eksklusivt intervju fortel han om tida før det small.