Tysk minister åpner for muslimske helligdager

Thomas de Maizière er innenriksminister og blir nå møtt med kritikk fra eget parti etter forslag om muslimske helligdager i Tyskland.

Thomas de Maizière

Den tyske innenriksministeren Thomas de Maizière lanserte ideen om at muslimene skulle få innført offisielle helligdager i Tyskland.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

Ministeren tilhører Kristeligdemokratene (CDU), det samme partiet forbundskansler Angela Merkel også tilhører. Hans høyttekning har utløst hevede øyenbryn i det konservative CDU.

Vakt oppsikt

Den oppsiktsvekkende uttalelsen kom fra en talerstol i byen Wolfenbüttel i innspurten av lokalvalgkampen. Søndag er det delstatsvalg i Niedersachsen.

Ifølge avisa Regionalwolfsburg.de sa han i en valgkamptale at han er åpen for å innføre de offentlige muslimske helligdager i særskilte regioner der det bor mange muslimer.

Tyskland har rundt 4,5 millioner muslimer, mange av dem har tyrkisk bakgrunn.

Intern kritikk

Hans forslag har ført til kritikk innad i regjeringspartiet CDU, som snart skal igang med forhandlinger om en ny koalisjonsregjering etter valget i september.

De konservative i CDU og CSU gjorde et dårlig valg og tapte mange stemmer til det høyrenasjonale parti AfD. Mandatene er likevel fordelt slik at forbundskansler Angela Merkel ser ut til å kunne danne en ny regjering, denne gang med De Grønne og De Frie Demokrater (FDP).

Alle kan feire

Wolfgang Bosbach, en av de fremtredende CDU-politikere, sier til den tyske avisen Bild, at alle i Tyskland kan feire de religiøse høytider de ønsker.

– Men om staten skal beskytte ikke-kristne helligdager med juridiske regulasjoner i fremtiden er en helt annen sak, sier Bosbach.

Ikke til forhandling

Alexander Dobrindt, fremtredende medlem af CDU's søsterparti i Bayern, CSU, sier til Bild, at den kristne arv ikke er til forhandling.

– Vi overveier ikke å innføre muslimske, offentlige helligdager i Tyskland, slår han fast.

SISTE NYTT

Siste nytt