Hopp til innhold

Tysk energigigant saksøker Nederland fordi kullkraft skal bort

Energiselskapet RWE krever 1,4 milliarder euro i erstatning fordi selskapet må legge ned sine kullkraftanlegg i Nederland. Det vekker sinne blant miljøvernorganisasjoner.

De bouwplaats van de RWE-kolencentrale bij de Eemshaven in november 2012

Et av kullkraftverkene som RWE krever erstatning for. Her under bygging i Eemshaven nord i Nederland i 2012.

Foto: Wutsje / Wikimedia Commons

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Nederland skal fase ut sin kullkraft innen 2030. Det ble vedtatt av parlamentet i desember 2019. Det går ut over RWEs to kullkraftverk i Nederland.

Roger Miesen, direktør for energiselskapet RWE Generation SE

RWEs direktør Roger Miesen krever 1,4 milliarder euro, drøyt 14 milliarder kroner fra den nederlandske staten.

Foto: RWE / Generation SE

– Vi ser på avgjørelsen som ulovlig, sa sjefen for RWE, Roger Miesen, under en høring i parlamentet i Haag sist torsdag.

RWE driver to kraftverk i Nederland. Det nyeste stod ferdig for seks år siden og er lokalisert ved Eemshaven. Det ble bygget etter henstilling fra den nederlandske staten, står det i en uttalelse fra RWE gjengitt i energimagasinet REVE.

Anlegget kostet 3 milliarder euro. RWE hevder at det ikke vil være lønnsomt å legge om til å bruke biomasse i stedet for kull.

Avtale brukes som brekkstang

RWE krever erstatning etter den flernasjonale avtalen «Energy Charter Treaty» fra 1994 som er inngått mellom 54 land, der også Norge er med.

Avtalen forplikter landene som har signert den til å beskytte og sikre investeringer i energiprosjekter som skjer på tvers av landegrensene.

Nå har RWE sendt inn sitt søksmål mot Nederland til charterets tvistedomstol, som holder til i Washington, D.C. i USA.

Det er en domstol som hittil har behandlet internasjonale tvister uten at det har vekket noen stor offentlig interesse.

Kritiske miljøorganisasjoner

– Det er en skandale at selskaper som produserer fossil energi skal kunne bruke denne avtalen til å blokkere overgangen til ren energi, sier Wendel Trio.

Wendel Trio

Wendel Trio som leder Climate Action Network sier det er skandaløst at Nederland blir saksøkt for å fjerne kullkraft.

Foto: Climate Action Network / CAN

Han er leder for Climate Action Network (CAN) som er en fellesorganisasjon for europeiske klima- og miljøorganisasjoner.

– Denne skadelige avtalen vil bare føre til at kostnadene ved disse mislykkede investeringene lastes over på skattebetalerne, sier Trio.

Trio krever at EU-landene trekker seg ut av «Energy Charter Treaty»

I 2019 ble den nederlandske staten dømt i høyesterett til å kutte klimagassutslipp for å beskytte grunnleggende menneskerettigheter.

Marjan Minnesma Director of Urgenda

Stor glede blant aktivistene i organisasjonen Urgenda da de vant et klimasøksmål i 2019.

Foto: SEM VAN DER WAL / AFP

Krav kan komme fra flere

Det er kommet få kommentarer fra den nederlandske regjeringen til søksmålet, men en talsmann fra finansdepartementet sier følgende til nettavisen RTL Nieuws:

– Den nederlandske staten forbereder seg på å gjennomføre denne internasjonale voldgiftsprosedyren.

Regjeringen har tidligere uttalt at ti år bør være tilstrekkelig til at kraftverkene kan legge om til alternative energikilder, blant annet biomasse.

Et annet tysk energiselskap, Uniper, truer også med søksmål mot Nederland.

Det eier et kullkraftverk nær Rotterdam som har vært i drift i 13 år. Uniper vil i så fall bruke den samme internasjonale avtalen for å begrunne sitt søksmål, skriver nyhetsnettstedet Euractive.

RWE in Weisweiler, western Germany

Men RWE kan få kompensasjon fra staten når de må fase ut sin sine kullkraftverk i Tyskland innen 2038. Dette er i Weisweiler i Nordrhein-Westfalen.

Foto: INA FASSBENDER / AFP

Tyskland har planer om å kutte produksjonen fra sine kullkraftverk innen 2038. Det er sannsynlig at energiselskapene der får kompensasjon, skriver Reuters.

Det vil være i samsvar med det som har skjedd i forbindelse med utfasingen av atomkraftverkene. Den tyske staten har betalt ut milliarder av euro i kompensasjon til energiselskapene.

SISTE NYTT

Siste nytt