NRK Meny
Normal

Tysk domstol forbyr deler av satirisk dikt

BERLIN (NRK): Deler av det satiriske diktet som den tyske komikeren Jan Böhmermann skrev om Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan forblir forbudt.

GERMANY-TURKEY-POLITICS-MEDIA

Tyrkias president Erdogan og den tyske komikeren Jan Böhmermann.

Foto: BRITTA PEDERSEN / Afp

Det kom frem da en domstol i Hamburg kom med sin kjennelse fredag. Böhmermann framførte det omstridte diktet i sitt humorprogram Neo Magazin Royale på den tyske TV-kanalen ZDF i mars i fjor.

TV-komikeren ønsket å teste ytringsfrihetens grenser da han skrev diktet som blant annet kobler Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan til seksuelle overgrep mot barn og dyr.

Forhistorien til diktet var at tyrkiske myndigheter tidligere hadde reagert sterkt på et annet satireinnslag på tysk tv, nemlig en sang som gjorde narr av Erdogan.

Denne sangen var langt mildere enn diktet, men Böhmermann sier at han med diktet ville teste ut hvor langt satirisk frihet faktisk kan gå i Tyskland.

Diplomatisk krise

Diktet førte til en diplomatisk krise mellom Berlin og Ankara. Tyrkia krevde først at Böhmermann ble straffet etter paragraf 103 i tysk straffelov, som forbyr å fornærme andre lands statsoverhoder.

Tysk påtalemyndighet startet etterforskning, men henla saken 4. oktober i fjor. 25. januar i år besluttet regjeringen å avskaffe paragraf 103 fra straffeloven.

Dyresex for drøyt

Deretter krevde Tyrkia at diktet ble forbudt, og i mai fikk Erdogan delvis medhold da han gikk til sivilt søksmål mot Böhmermann i delstatsdomstolen i Hamburg.

De vurderte saken etter personrett og ikke straffeloven og kom frem til at Böhmermann kun får fremføre seks av de 24 verselinjene i diktet offentlig.

Dersom han gjentar de forbudte verselinjene kan han risikere å måtte betale 250.000 euro i bøter eller få seks måneders fengsel.

Ifølge denne dommen så får altså han lov til å gjenta de verselinjene der han kritiserer Erdogan for å undertrykke minoriteter, mens påstander om dyresex og pedofili blir sett på som altfor drøyt.

Kan ankes

Fredag har den samme domstolen kommet til at det midlertidige forbudet mot gjengivelse av deler av det satiriske diktet, blir stående permanent.

Det er mulig å anke dommen og begge parter har sagt på forhånd at de vil gjøre dette, dersom de ikke er enige i kjennelsen.

Ettersom Böhmermann ønsker at hele diktet skal tillates og Erdogan ønsker at hele diktet skal forbys, er det grunn til å tro at ingen av dem er særlig fornøyde med dagens utfall.

Saken har skapt en opphetet debatt i Tyskland om ytringsfrihetens grenser.

Böhmermann selv har tidligere oppsummert det hele på denne måten: «Når en vits utløser en statskrise, så er det ikke vitsens problem, men statens problem».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt