Hopp til innhold

EU-lekkasje: Danmark og Sverige må innføre euro

Dersom EU-kommisjonen får det som de vil forsvinner både den svenske og den danske kronen om få år, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung. – Det er et forslag som vil møte sterk motstand i våre naboland, sier leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum.

Europabankens hovedkvarter i Frankrfurt

EURO FOR ALLE: Den europeiske sentralbankens hovedkvarter i Frankfurt kan komme til å styre valutapolitikken i mer enn de 19 landene det gjør i dag.

Foto: ECB

Alle de 27 medlemslandene som blitt igjen etter at Storbritannia har gjennomført sin brexit, skal ha euro som valuta innen 2025.

Det går frem av notater som den tyske avisen har fått tilgang til, etter et møte to EU-kommissærer hadde med EU-parlamentarikere i Strasbourg i forrige uke.

Mandag skriver imidlertid EU-kommisjonen på sine nettsider at det er en misforståelse at de vil kreve at alle medlemsland innfører euro som valuta innen 2025.

EU-parlamentet

Møtet skal ha blitt holdt i forkant av EU-kommisjonens møte om euroens fremtid 31. mai. Deltagerne var ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung EUs finanskommissær Pierre Moscovici, EU-kommissær Valdis Dombrovskis og en rekke EU-parlamentsmedlemmer.

Kommisjonen ønsker seg at EU-parlamentet skal ha kontroll over valutaen, i stedet for dagens lukkede møter der finansministrene i eurolandene deltar.

Dermed kan en hel del valutaer forsvinne, blant annet kronen i to av våre naboland. Ønsket er å innføre et eget eurobudsjett som også vil innebære egne skatter. Skatteinntektene skal brukes til felles investeringer i eurolandene.

Folkeavstemning

EU-landene som i dag står utenfor euroen er Sverige, Danmark, Polen, Tsjekkia, Bulgaria, Ungarn og Romania.

Trygve Slagsvold Vedum og Kjetil Kjenseth

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener innføring av euro i alle medlemslandene i EU er en uklok strategi.

Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix

Ifølge SVT oppfyller Sverige de økonomiske kravene som må være oppfylt for å kunne være medlemmer av euroen, men landet har valgt å stå utenfor valutasamarbeidet etter en folkeavstemning i 2003 der 55,91 prosent sa nei til å innføre euro.

– En uklok strategi

Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, mener forslaget om å utvide eurosonen er en svært uklok strategi. Han oppfatter at stemningen i EU-parlamentet er at spesielt de nordiske landene ønsker mer makt til nasjonalstaten.

– Å utvide eurosamarbeidet er etter min mening en oppskrift på mer konflikt. Det er en farlig vei for EU å sentralisere enda mer makt i Brussel, sier han til NRK.

Slagsvold Vedum tror at det faktum at Norge har en egen valuta, og at vi står utenfor EU, har bidratt til at krisen i oljeindustrien har gjort mindre skade på norsk økonomi, enn den kunne ha gjort.

– Jeg tror det blir en veldig sterk folkelig motstand mot dette, spesielt i Sverige. Jeg tror ikke svenskene er klar for en sånn sentralisering av makt som et utvidet eurosamarbeid vil måtte bety, sier Sp-lederen.

Saken ble først publisert uten kommentar fra EU-kommisjonen. Saken er nå oppdatert med en kommentar fra EU-kommisjonen som kom mandag.

SISTE NYTT

Siste nytt