Tyrkiske styrker: Har omringet kurdiske Afrin

Tyrkisk militær sier de har omringet den kurdiskkontrollerte byen Afrin i Nord-Syria.

Turkish-backed Free Syrian Army fighters are seen in Maryamayn in eastern Afrin

Tyrkisk-støttede styrker fra Free Syrian Army i den østlige delen av Afrin-provinsen tidligere i mars. Tyrkia har hatt en pågående operasjon mot kurdiske områder i Syria siden januar.

Foto: Khalil Ashawi / Reuters

Beleiringen av Afrin, som er den største byen i området ved samme navn, startet mandag, heter det i en kort uttalelse fra den tyrkiske hæren tirsdag.

Med støtte fra allierte syriske opprørere har tyrkiske styrker tatt kontroll over «viktige områder» av byen, heter det i uttalelsen. Dette er ennå ikke bekreftet av lokale, kurdiske myndigheter.

Varslet om beleiring forrige uke

– Med Guds hjelp kan vi gå inn i byen når som helst, sa president Recep Tayyip Erdogan fredag, da tyrkiske myndigheter også varslet om at byen Afrin var beleiret.

Dette ble motsagt av en talsperson fra YPG, som sa at områdene Tyrkia hevdet å ha beleiret, fortsatt var en slagmark.

– Operasjonen vår i Afrin vil fortsette til vi har tømt denne sumpen for terrorister, la Erdogan til.

YPG terrorstemplet av Tyrkia

Den militære operasjonen i Syria startet 20. januar i år. Tyrkia begrunner at har gått inn i Syria med at de skal å slå ned på USA-støttede Syrian Democratic Forces (YPG), en kurdisk gruppe de hevder er en syrisk avlegger av Kurdistans arbeiderparti (PKK). Begge gruppene er terrorstemplet av Tyrkia.

YPG benekter at de har direkte koblinger til PKK. Den syriskkurdiske gruppen har hatt en viktig rolle i å bekjempe terrorgruppen Den islamske stat i området.

Tyrkia har også varslet om at de kan utvide operasjonen til Manbij, lenger øst i Syria. Dette har skapt komplikasjoner, fordi Tyrkias NATO-allierte USA har styrker plassert i dette området.

Tusenvis på flukt

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har om lag 16.000 sivile på få dager flyktet fra Afrin til distriktene Nubul og Zhara, som kontrolleres av regimevennlige styrker.

På flukt fra Afrin

En av mange familier på flukt fra Afrin.

Foto: Khalil Ashawi / Reuters

Tusenvis av innbyggerne som har blitt igjen i Afrin mangler både vann, elektrisitet og telefonforbindelse, ifølge SOHR.

De kurdiske innbyggerne har mottatt stor støtte fra hele verden. Flere grupper skal ha tilbydd YPG å reise til Afrin for å bistå som «menneskelige skjold» ved å stille seg mellom kurderne og tyrkiske styrker.

Al Jazeeras korrespondent Alan Fisher, som befinner seg i den tyrkiske grensebyen Gaziantep, sier til nettstedet at angrepet skjedde raskere enn noen forventet, og at selv prokurdiske tyrkere planlegger å reise til Afrin for å vise motstand mot angrepet.

Demonstranter i Syria

Syriske kurdere demonstrerer i byen Qamishli. «Vi fordømmer angrepet på Afrin», står det skrevet på plakaten.

Foto: Delil Souleiman / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt