Tyrkiske jagerfly til angrep på IS

SANLIURFA, TYRKIA (NRK): Tyrkiske jagerfly har i morgentimene angrepet flere IS-mål som svar på et angrep fra terrorgruppen i går.

Laster kart, vennligst vent...

Tyrkiske jagerfly angrep natt til fredag for første gang IS-mål i Syria fra eget luftrom, sier en tyrkisk tjenestemann.

Kontoret til Tyrkias statsminister sier at tre fly angrep tre mål tilhørende den såkalte Islamske staten.

Angrepet representerer en reell opptrapping av tyrkisk innsats mot IS etter lang tids tilbakeholdenhet.

Angrepet skjedde i Havar i Syria like over grensen for Kilis-distriktet på tyrkisk side hvor IS lenge vært sterke.

Spent i grenseområdene

Situasjonen er svært spent i grenseområdene. Grensa til den syriske byen Kobani var stengt i går og flyktninger som oppholder seg i Tyrkia, fikk ikke ta seg over grensa. Det var også stor militær tilstedeværelse der og journalister fikk ikke lov til å filme.

Mange i området er svært sinte etter mandagens selvmordsangrep i byen Suruc like ved grensa der 32 ungdommer ble drept.

Tyrkiske myndigheter tror at IS stod bak angrepet. Det er mange som ikke bare klandrer IS for angrepet, men også myndighetene. De mener myndighetene ikke har gjort nok for å stanse IS.

Hørte eksplosjoner

Ifølge Tyrkias statlige tv-kanal TRT har flyene truffet flere IS-mål på grensa mellom Tyrkia og Syria, men har ikke krenket syrisk luftrom.

TV-kanalen NTV siterer øyenvitner i Kilis som sier de har hørt tre kraftige eksplosjoner fra andre siden av grensen.

Angrepet kommer dagen etter at IS skjøt mot en tyrkisk militærbase og drepte en soldat. Tyrkia responderte umiddelbart og tok livet av én IS-kriger.

Angrepet fant sted samme dag som Tyrkia etter flere måneders forhandlinger omsider ga USA tillatelse til å bruke flybasen Incirlik til flyangrep mot IS-mål i Syria og Irak.

USA har lenge presset Tyrkia til å spille en mer aktiv rolle i kampen mot jihadistene som kontrollerer store deler av Tyrkias naboland Syria og Irak.

Lovet opptrapping

Regjeringa har fått sterkt kritikk for ikke å gjøre nok i kampen mot IS.

Kurderne har beskyldt tyrkiske myndigheter for regelrett å støtte opp under IS, fordi Tyrkia frykter en kurdisk stat mer enn jihadistene.

Det var kurdiske styrker med støtte fra flyangrep fra den USA-ledede koalisjonen, som gjenerobret den viktige grensebyen Kobani på syrisk side fra IS tidligere i år.

Etter terrorangrepet i Suruc mandag, kokte frustrasjonen blant kurderne over hele landet. Flere steder var det store demonstrasjoner, og i grenseområdene ble to politimenn drept av den kurdiske separatistbevegelsen PKK.

I en TV-tale tirsdag lovet statsminister Ahmet Davutoglu en opptrapping.

– Sikkerhetstiltakene på grensen mot Syria blir nå forsterket. Og våre borgere må være forberedt på at det vi ser av krigshandlinger, spenning og manglende stabilitet i våre nærområder nå er en trussel mot freden her i Tyrkia, sa statsministeren.

SISTE NYTT

Siste nytt