Hopp til innhold

Tyrkisk talsmann: Idlib-offensiv satt på pause

Stormløpet mot Idlib i Syria synes å være satt på pause, fordi partene er enige om at de humanitære konsekvensene blir for store, ifølge en tyrkisk talsmann.

En flyktning i Idlib demonstrerer mot Assad-regimet i Idlib

På plakaten den lille gutten holder opp er budskapet klart: "flyktninger fra Palmyra, historien vil straffe Assad og hans etterfølgere". I den siste opprørskontrollerte provinsen viste folk sin frykt og misnøye mot angrepsplanene.

Foto: Omar Haj Kadour / AFP

– Et angrep, hvis det blir flere, vil ikke komme før om flere uker, sier tjenestemannen til nyhetsbyrået AFP, på betingelse om ikke å bli navngitt.

Også talsmannen til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, sier at partene har kommet til enighet om ikke å gå til fullt angrep i Idlib – ennå.

Andre spår at den varslede militæroffensiven fra russiske og syriske styrker mot den opprørskontrollerte provinsen utsettes til nærmere nyttår. Russiske og syriske fly har allerede bombet mål sentralt i Idlib, men angrepene har avtatt den siste uken.

Ber Russland bruke sin makt

Den tyske utenriksministeren Heiko Maas møtte sin russiske kollega i Berlin i går, fredag.

Heiko Maas bad da Sergej Lavrov bruke all sin innflytelse for å få den syriske regjeringen til å reversere det varslede storangrepet mot den opprørskontrollerte provinsen.

Lavrov mente at det som blir meldt om planene bak offensiven ikke er en sann representasjon av fakta, skriver nyhetsbyrået AFP.

Lavrov sa også de ville gjør alt de kunne for å sørge for at sivile ikke ville lide, men nevnte ikke noe om å parkere planene.

Store syriske regjeringsstyrker har de siste ukene posisjonert seg på flere fronter, slik at opprørerne er omringet og har få veier ut.

Frykter blodbad og flyktningstrøm

Russland holdt i forrige uke møte med Tyrkia og Frankrike om situasjonen i den syriske provinsen. Og i starten av september var Idlid hovedtemaet da lederne for Tyrkia, Iran og Russland møttes i den iranske hovedstaden.

Russland og Iran er Assads nærmeste allierte mens Tyrkia har helt siden opprøret mot regimet startet for sju år siden, støttet opprørssiden.

Selv om det offisielt kom lite ut av Teheran-møtet, hvor motsetningene mellom Erdogan og Putin rundt Syria-spørsmålet var tydelige, har det vært intense forhandlinger i etterkant.

FNs Syra-utsending Staffan de Mistura har presset hardt på for at de to skal snakke sammen.

Vladimir Putin, Hassan Rouhani og Tayyip Erdogan i Teheran 7. september 2018

Disse tre regnes som nøkkelpersoner som kan avgjøre Idlibs skjebne; f.v. president Vladimir Putin, Hassan Rouhani og Recep Tayyip Erdogan. Den diplomatiske dragkampen har fortsatt i etterkant av møtet i Teheran 7. september.

Foto: Handout . / Reuters

Tyrkia er sterkt imot et militært angrep på Idlib. De frykter med støtte fra FN at det blir et «blodbad», som ender med en stor flyktningstrøm mot den syrisk-tyrkiske grensen.

Tyrkia har allerede tatt imot tre millioner syrere, og skulle de ytterligere tre millionene som befinner seg i Idlib-provinsen også prøve å komme seg til Tyrkia, vil dette føre til en svært uhåndterlig situasjon.

Det tyrkiske militæret har allerede forsterket sitt nærvær i grenseområdene og har også opprettet såkalte observasjonsposter inne i Syria.

Svært mange i Idlib er internflyktninger, evakuert eller flyktet dit fra andre, tidligere opprørskontrollerte områder.

I tillegg befinner det seg trolig en stor andel islamistiske fremmedkrigere der, og Tyrkia er bekymret for at også disse vil følge med strømmen mot grensen.

Observatører anslår at den islamistiske bevegelsen Hayat Tahrir as Sham, som springer ut fra den tidligere Al Qaida-allierte al-Nusra-fronten, kontrollerer rundt 60 prosent av provinsen, som grenser til Tyrkia.

I den lille byen Maarat al-Numan viste folk etter fredagsbønnen sin protest mot regjeringens varsled

Også i den lille byen Maarat al-Numan viste folk etter fredagsbønnen sin protest mot Assad-regjeringens varslede angrep mot Idlib-provinsen.

Foto: Ugur Can / AP

Begrenset opprør mot islamister

En Syria-analytiker sier at et mulig kompromiss mellom Russland og Tyrkia kan være at Tyrkia gir sin støtte til begrenset angrep, hvor målet er Hayat Tahrir as Sham. Både Tyrkia og Russland er interessert i å begrense Hayat Tahrir as Shams makt og geografiske posisjon.

Russland på sin side er interessert i å få stanset droneangrep mot den russiske flybasen som ligger i naboprovinsen Latakia.

Den russiske og tyrkiske presidenten skal møtes igjen i den russiske byen Sochi på mandag.

SISTE NYTT

Siste nytt