Forrige uke avslørte Aftonbladet at hemmelige dokumenter hadde lekket til medlemmer av den svenske gjengen Foxtrot.
I Sverige holdt regjeringen krisemøter om gjengvolden i landet. I Tyrkia satt Foxtrot-leder Rawa Majid og fulgte med på planene som ble lagt mot ham.
Ifølge Aftonbladet har en sentral informant med «høy troverdighet» antydet at en polititopp i Tyrkia har holdt en beskyttende hånd over Majid.
Skal ha beskyttet gjengleder
Dokumentene ble sendt fra svenske til tyrkiske myndigheter. De skulle sette en stopper for Foxtrot-lederen.
Majid, også kjent som «Den kurdiske reven», har nemlig tilhold i Tyrkia.
Det gjør det vanskelig for svensk politi å straffeforfølge ham. Det diplomatiske forholdet mellom Tyrkia og Sverige er anspent. En utlevering av gjenglederen er ikke rett fram.
Reve-effekter er en sentral del av imaget til medlemmene av Foxtrot. Lederen kalles «Den kurdiske reven».
Foto: TT NYHETSBYRÅN Svensk politi / NTBMen i det siste har flere politikere i Tyrkia krevd at man vurderer utlevering. Det er også stilt spørsmål i parlamentet om hvem det egentlig er som beskytter Majid, skriver Aftonbladet.
Nå tyder det altså på at det kan være personer i det tyrkiske politiet som lekker informasjon.
Her er åtte punkter som forklarer voldsbølgen i Sverige:
Intern konflikt
Bare i September er ni personer skutt og drept i Sverige.
En del av voldsbølgen den siste tiden skal skyldes en intern konflikt i Foxtrot. Særlig mellom leder Majid og et av hans tidligere mest betrodde medlemmer.
En skyteepisode i Tyrkia førte til drapet på moren til et gjengmedlem i Sverige. Senere er flere skutt og drept i Stockholm og Uppsala.
Politi i Vasastan i Stockholm etter at en person ble skutt og drept i midten av September.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTBSentralt i konflikten står en diskusjon om det er riktig å rekruttere barn til gjengen.
Barna får kortere straff for lovbruddene, og blir derfor brukt til en del av grovarbeidet.
Et av barna som ble offer for gjengvolden er 13 år gamle Milo.
Milo ble drept
Familien meldte Milo savnet fredag 8. september. Tre dager senere ble han funnet død i et skogsområde ved Haninge sør for Stockholm.
– Det faktum at drapsofferet var så ungt, er i seg selv helt forferdelig og viser en annen dimensjon av den hensynsløse volden. Det sa senioranklager Lisa dos Santos dagen etter Milo ble funnet.
Nå bekrefter dos Santos til SVT at drapet har koblinger til en pågående gjengkonflikt i Sverige. Hun ønsker ikke å gå nærmere inn på hvilken konflikt det gjelder.
– Det finnes opplysninger, som jeg ikke kan gå nærmere inn på av hensyn til etterforskningen, som viser at gutten ble utsatt for grov og fullstendig hensynsløs gjengvold.