Fikk ett år i fengsel for å ha vist presidenten fingeren

En tyrkisk tobarnsmor er dømt til nærmere ett års fengsel for å ha gjort en «uanstendig» håndbevegelse mot president Recep Tayyip Erdogan under en demonstrasjon i 2014.

Erdogan-tilhengere med flagg i Ankara under valgkampen i 2014

TILLATT HILSEN: Disse kvinnene demonstrerer hvordan man korrekt hilser en presidentkandidat. Kvinnen som viste presidentkandidaten fingeren, havner i fengsel. Bildet er valgkampen i 2014 da Erdogan ble valgt til president.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

Filiz Akinci (57) sto tiltalt for å ha gjort en støtende håndbevegelse mot Erdogan, som den gang var statsminister, da Erdogans buss kjørte forbi på vei mot et valgkamparrangement i byen Izmir i mars i 2014.

Den støtende håndbevegelsen kvinnen skal ha gjort, blir ofte kalt å «vise noen fingeren».

Under den sjette høringen i rettssaken onsdag ble tobarnsmoren Akinci dømt til elleve måneder og 20 dager i fengsel, melder det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan.

Bekymret for ytringsfriheten

Retten hadde opprinnelig dømt henne til seks måneders fengsel, men nærmest doblet straffen fordi «offeret» var en offentlig person.

Straffen ble imidlertid redusert med ti dager som følge av hennes «gode oppførsel» under rettssaken.

– Jeg er ikke skyldig. Jeg har ikke gjort noe kriminelt, sa Akinci i retten og brast i gråt da dommen ble lest opp.

Økende sensur

Flere har uttrykt bekymring over forholdene for ytringsfriheten i Tyrkia den siste tiden, spesielt etter at et økende antall tyrkere er blitt tatt til retten tiltalt for å ha fornærmet presidenten.

Rett før jul ble en lege tiltalt og truet med to år i fengsel for ærekrenkelse mot presidenten fordi han hadde sammenlignet ham med krøplingen Gollum fra «Ringenes Herre».

Gollum og Erdogan

En tyrkisk domstol har kalt inn eksperter som skal analysere om «Ringenes Herre»-figuren Gollum virkelig ligner på den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan.

Foto: Scanpix

Ytringsfrihet truet

Under valgkampen i 2014 ble Erdogan buet ut da han besøkte Soma der 301 arbeidere mistet livet i en gruveulykke kort tid i forveien. En av hans rådgivere eksploderte og sparket ned pårørende som uttrykte sin misnøye.

En ny EU-rapport slår fast at situasjonen for rettssystemet, uavhengige medier og ytringsfrihet er forverret i Tyrkia under president Erdogan.

Tyrkia er beryktet for å forfølge journalister, sensurere aviser og legge bånd på ytringsfriheten. Bare to dager etter valget i fjor, ble 44 Erdogan-kritikere arrestert.

NRK Skole: Pressesensur i Tyrkia

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt