Hopp til innhold

Tyrkisk diplomat stilte bevæpnet i dansk rettssal

En diplomat fra den tyrkiske ambassaden København tok med skytevåpen da han møtte opp i retten for å overvære rettssaken mot den kurdiske TV-kanalen Roj.

Rundt hundre mennesker samlet utenfor byretten i København, til støtte for kurdiske Roj-TV

Flere møtte tidligere i august opp utenfor byretten i København, til støtte for kurdiske Roj-TV, som er tiltalt for brudd på den danske virksomheten.

Foto: Lars Krabbe / Ap

Under rettsmøtet torsdag oppdaget noen frammøtte danskkurdere at diplomaten var bevæpnet, skriver avisa Politiken.

– Dette er intet mindre enn en skandale, sier ROJ TVs forsvarer Bjørn Elmquist.

Roj TV er tiltalt for brudd på den danske terrorloven og har ifølge myndighetene fremmet virksomheten til en gruppe som har til hensikt å begå terrorhandlinger.

Tyrkia mener at TV-stasjonen er tett forbundet med den kurdiske separatistbevegelsen PKK, som står oppført på EUs terrorliste. Tyrkerne har i årevis forsøkt å legge press på danske myndigheter, for å få dem til å stenge stasjonen.

– Helt uakseptabelt

Formannen i den danske dommerforeningen, Mikael Sjöberg, mener våpenepisoden er svært bekymringsfull.

– Dette er helt uakseptabelt. Det gjelder ikke særlige regler for diplomater. Det er ulovlig å bære våpen, særlig i rettslokaler, sier han.

ROJ TVs forsvarer lurer på hvordan diplomaten klarte å få med seg en pistol inn i det politibevoktede rettslokalet. Egentlig kan ikke tilhørerne en gang ta med seg mobiltelefoner inn.

– Det er helt ufattelig at det kan la seg gjøre. Politiet har vært svært grundige med å sjekke tilhørerne, og min klient, som representerer den kurdiske TV-stasjonen, har hver dag måttet identifisere seg. Kanskje har man latt ambassadefolkene gå igjennom, sier Bjørn Elmquist til politiken.

Streng beskjed

Politiets etterretningstjeneste i Danmark (PET) har i et møte med den tyrkiske ambassaden gjort det klart at de aldri mer må sende bevæpnede personer inn i danske rettssaler.

Diplomaten hadde våpentillatelse, og PET vil nå undersøke om reglene for slike tillatelser er klare nok.

Den tyrkiske ambassaden i København har foreløpig ikke kommentert saken overfor Politiken.

SISTE NYTT

Siste nytt