Ble banket opp i demonstrasjon i Tyrkia - døde i dag

Sinnet retter seg mot tyrkiske myndigheter etter at den 19-årige studenten Ali Ismail Korkmaz, som ble banket opp under en demonstrasjon mot den tyrkiske regjeringen i forrige måned, døde i dag.

TURKEY-PROTESTS/ Riot police use water cannons to disperse the crowd during an anti-government protests at Taksim Square in central Istanbul

Det var planene om bygging i Geziparken som startet de voldelige protestene i Istanbul, hvor dette bildet er fra, i juni. Protestene spredte seg raskt til flere byer, deriblant Eskişehir, hvor Ali Ismail Korkmaz (19) ble brutalt banket opp.

Foto: Murad Sezer / Reuters/NTB Scanpix

«Enda en uskyldig person er død. Erdogan (Tyrkias statsminister, journ. anm) er ansvarlig for politiets brutalitet og den statlige terroren i Tyrkia,» skriver en av de mange ungdommene som gir uttrykk for sitt sinne på Twitter.

Studenten Ali Ismail Korkmaz (19) deltok i en demonstrasjon i byen Eskişehir nordvest i Tyrkia 2. juni.

Fikk hjerneblødning

Han ble brutalt banket opp av ukjente gjerningsmenn da han var i ferd med å flykte fra tåregass, melder den tyrkiske avisen Hürriyet.

Angrepet gjorde at 19-åringen fikk hjerneblødning. Etter å ha ligget 38 dager i koma, kom meldingen i dag om at Korkmaz er død, melder avisen Zaman.

Foreldrene hans, som kommer fra byen Hatay, fikk den tunge beskjeden utenfor sykehuset. Moren hans Emel Korkmaz brast i gråt og skrek:

– Ali, hvorfor klarte du ikke å stå imot?

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan

Det var politivold som brakte folk ut i gatene, men demonstrasjonene utviklet seg raskt fra en miljøvernprotest til å bli en større protest mot Tyrkias regjering, statsminister Recep Tayyip Erdogan og utviklingen i landet.

Foto: Adem Altan / AFP/NTB Scanpix

Sterke reaksjoner i sosiale medier

Korkmaz' død har ført til en storm av protester i sosiale medier. Det er ennå ikke klart hvem som angrep 19-åringen, men det er blitt påstått at det var sivilkledde politifolk, ifølge avisen Milliyet.

Dette er det imidlertid ikke kommet noen klare holdepunkter for, men det har likefullt bidratt til å sette sinnene i kok hos en rekke tyrkere.

Et bilde av Korkmaz med påskriften: «Jeg er 19 år. Det var angivelig sivilkledd politi som banket meg opp 3. juni. Jeg lå i koma i 38 dager. I dag er jeg død,» er blant det som spres.

«Ali Ismail Korkmaz ble drept i Tyrkia under en demonstrasjon mot det tyrkiske diktaturet. Han var bare 19 år og ønsket mer frihet,» skriver en annen.

«Vi har ikke noe mer å tape. Ord er meningsløse... Jeg skal ut i gatene!», er beskjeden fra en av de mange opprørte.

Tyrkia demonstrasjoner

Tyrkiske demonstranter protesterer mot regjeringen i Ankara 11. juni.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Fem døde etter demonstrasjonene

Med Korkmaz' død har nå fem personer mistet livet etter de voldsomme demonstrasjonene i Tyrkia i forrige måned.

Ved flere tilfeller gikk politiet svært hardt til verks for å få bukt med demonstrasjonene mot regjeringen til statsminister Recep Tayyip Erdogan.

Urolighetene i Tyrkia ble utløst av at politiet slo ned på en mindre protest mot en planlagt utbygging av Geziparken i nærheten av Taksim-plassen 31. mai.

Demonstrasjonene utviklet seg raskt til å bli en landsomfattende protest mot Erdogan-regjeringen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Demonstrasjoner i Bogotá

Colombia: Blodig oppstand mot myndighetene

Det startet som en protest mot høyere skatter. Og det er blitt et omfattende sosialt opprør som har kostet minst 26 mennesker livet.