NRK Meny
Normal

Erdogans parti ligger an til å miste flertallet

Foreløpige opptellinger etter valget i Tyrkia viser at president Recep Tayyip Erdogans parti, AKP, ikke får nok støtte til å innføre sterkere presidentstyre.

Erdogan stemmer

Recep Tayyip Erdogans parti AKP ligger an til et skuffende valgresultat. Her han akkurat avgitt sin stemme

Foto: OZAN KOSE / Afp

Når 98 prosent av stemmene er talt opp, viser de foreløpige resultatene at Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) ligger an til å få i overkant av 41 prosent av stemmene. Dermed vil partiet miste flertallsmakten i nasjonalforsamlingen.

AKP vil heller ikke ha det flertallet de trenger for å kunne holde folkeavstemning om å endre grunnloven for å gi presidenten mer makt.

Erdogan og AKP ønsker nemlig å endre presidentrollen fra å være sermoniell til å bli en mer politisk og utøvende rolle. For å kunne foreta en grunnlovsendring om dette, trenger AKP to tredjedeler av setene i parlamentet. For å ta grunnlovsendringene til en folkeavstemning, trenger de tre femteedeler. Det foreløpige resultatet indikerer at Erdogan må legge disse planene på hylla.

LES OGSÅ: Frykter Tyrkia er på vei mot diktatur

LES OGSÅ: Erdogans faste frisør: «Han er Tyrkias beste mann»

Suksess for HDP

HDP-tilhengere

HDP-tilhengere feirer i Ankaras gater i kveld

Foto: BULENT KILIC / Afp

Kurdernes demokratiske folkeparti (HDP) ligger an til 11 prosent av stemmene og kommer over sperregrensen på 10 prosent. Dermed kan de komme inn i parlamentet for første gang i historien. Tidligere har partiet nemlig bare stilt med uavhengige kandidater. HDPs suksess innbærer at AKP for første gang siden de kom til makten i 2002 kan komme til å måtte danne en koalisjonsregjering. Dermed vil Tyrkia gå en ny politisk hverdag i møte.

Det er det sannsynligvis også noen som gleder seg over ettersom Erdogan av mange blir ansett som en stadig mer autoritær og udemokratisk president. Disse har fryktet grunnlovsendringer som kan gi mer makt i hans hender.

Det største opposisjonspartiet CHP hadde foreløpig fått 24 prosent av stemmene og det høyrenasjonalistiske MHP hadde et foreløpig resultat på 11,5 prosent av stemmene.

LES OGSÅ: Vurderer å forlate Tyrkia dersom Erdogan får mer makt

Det offisielle valgresulatet er forventet å være klart på mandag.

Kristin Solberg om valgresultatet i Tyrkia
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt