Hopp til innhold

Tyrkias tidligere hærsjef pågrepet og anklaget for kupplaner

En tidligere sjef for de militære styrkene i Tyrkia er anklaget for å stå bak kupplaner mot landets regjering. Det er første gang i republikkens historie at det skjer.

Ilker Basbug (i midten), Isik Kosaner (t.v.) og Aydogan Babaoglu (t.h.)

HØYEST RANGERT: Tyrkias tidligere hærsjef Ilker Basbug (i midten) gikk av med pensjon i 2010. På dette bildet fra 2008 er han flankert av kommandør for landstyrkene, Isik Kosaner (t.v.), og stabssjef Aydogan Babaoglu (arkivfoto).

Foto: Burhan Ozbilici / Ap

Ilker Basbug ble pågrepet fredag, opplyser hans advokat Ilkay Sezer ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia.

– Den 26. hærsjefen i den tyrkiske republikken har dessverre blitt satt i varetekt, beskyldt for å ha startet og ledet en terroristgruppe og for å ha forsøkt å styrte regjeringen, sa Sezer.

De siste årene har flere titalls tyrkiske hæroffiserer blitt fengslet i forbindelse med etterforskninger om kupplaner mot statsminister Recep Tayyip Erdogan.

Dette er likevel første gang i republikkens historie at en tidligere sjef for de militære styrkene har blitt pågrepet.

– Tragikomisk

Basbug gikk av med pensjon i 2010. Han er den høyest rangerte offiseren i en svært stor etterforskning rettet mot det såkalte Ergenekon-nettverket, som beskyldes for å ha villet styrte det styrende AKP-partiet.

Arrestasjonen kom bare timer etter at Basbug vitnet i en rettssak i Istanbul torsdag. Saken, hvor han hadde status som mistenkt, omhandlet en påstått internettbasert kampanje med mål om å sverte regjeringen.

Saken fortsetter under bildet

Tyrkias daværende hærsjef Ilker Basbug sammen med statsminister Recep Tayyip Erdogan i 2010

Tyrkias daværende hærsjef Ilker Basbug sammen med statsminister Recep Tayyip Erdogan i 2010 (arkivfoto).

Foto: ADEM ALTAN / Afp

– Det er virkelig tragikomisk å anklage noen som har vært sjef for en slik styrke for å ha dannet og ledet en terroristgruppe, sa Basbug ifølge den tyrkiske TV-kanalen NTV og BBC.

Blant anklagene er et forsøk fra flere hæroffiser om å etablere nettsider for regjeringsfiendtlig propaganda for å destabilisere landet.

Advarsel til militæret

Det Tyrkias militæret ser på seg selv som forsvarerne av sekularisme i landet. De har stått bak tre kupp, i 1960. 1971 og 1980.

Arrestasjonen av Basbug ser ut til å være en ny advarsel til militæret, som har mistet innflytelse i Tyrkia siden AKP kom til makten i 2002.

Basbug ble sendt til et fengsel i Istanbul hvor også andre påståtte medlemmer av Ergenekon-nettverket sitter fengslet.

SISTE NYTT

Siste nytt