Hopp til innhold

Tyrkias statsminister forlater landet

– Ro dere ned, vi vil komme gjennom dette, sa Recep Tayyip Erdogan i dag før han satte seg på flyet til Marokko. At Tyrkias statsminister reiser fra landet midt under uroen sjokkerer mange.

Pinar G. Tank, forsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO: – Tyrkiske myndigheter kan ikke ignorere demonstrasjonene.

SE VIDEO: Seniorforsker Pinar Tank kommenterer utviklingen i Tyrkia i Morgennytt.

Utenlandsturneen til Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan var planlagt på forhånd, men at han velger å reise midt under urolighetene sjokkerer mange.

– Han kan ikke forlate landet midt under denne krisen. Det vil være svært uklokt, sier seniorforsker Pinar Tank ved Institutt for fredsforskning, PRIO.

Statsministeren skal ha virket opprørt og sint da han møtte pressen på flyplassen i Ankara, før han fløy til Marokko. På spørsmål fra reporterne om han hadde oppfattet demonstrantenes beskjed skal han sa svart, «Hva er beskjeden? Jeg vil høre den fra dere.»

Tyrkias president Abdullah Gul sier at de «nødvendige beskjedene» fra demonstrantene er mottatt og ber folk om å roe seg ned. Det er dog lite som tyder på at demonstrantene har mottatt myndighetenes beskjed, for på Taksimplassen i Istanbul fortsetter demonstrasjonene i dag.

TURKEY-PROTESTS/ERDOGAN

Demonstrasjonene fortsetter på Taksimplassen i Istanbul i dag, med krav om statsministerens avgang.

Foto: STOYAN NENOV / Reuters

Anklager ekstremister for å stå bak

Statsminister Erdogan mener aksjonene de siste dagene er organisert av «ekstreme elementer» og viser til at han er demokratisk valgt.

Det at AKP har mottatt et stadig økende antall stemmer ved tre valg på rad, og hatt suksess under to folkeavstemninger, viser at folket i denne nasjonen har omfavnet vårt parti, sier Erdogan.

Men ikke alle er enig i det. Svært mange tyrkere, også Erdogans egne velgere, har reagert med sjokk og vantro over måten de opprinnelig fredelige demonstrantene har blitt forsøkt stilnet med vannkanoner og tåregass flere steder i landet de siste dagene.

Saken fortsetter etter innslaget.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan kommenterer demonstrasjonene i landet.

Erdogan kommenterer demonstrasjonene.

Sjokkert over politiets brutalitet

Pinar Tank

Seniorforsker Pinar Tank ved Institutt for fredsforskning, PRIO, tror Tyrkias statsminister begår en stor feil ved å forlate landet nå.

Foto: Charlotte Bergløff / NRK

– Tyrkisk politi er beryktet for å være hardhendte, men det vi har sett de siste dagene er mye verre enn normalt. Derfor er mange rystet, sier Pinar Tank.

Hun tror opprørspolitiets brutalitet kan ha vært en kalkulert risiko fra myndighetenes side. At de med hard hånd ville slå ned på demonstrantene for å få en slutt på uroen før den spredte seg. Og først gikk det som planlagt fordi tyrkisk media ikke dekket saken, men sosiale medier var utenfor Erdogans kontroll.

– Erdogan har sagt at sosiale medier er det verste som kan ramme et samfunn. De er utenfor hans kontroll. Og det var nettopp sosiale medier som endret alt i helgen, sier Pinar Tank.

Da bildene av fredelige demonstranter som plaffes ned med vannkanoner gikk ut på twitter mobiliserte folk i alle leire, på tvers av partipolitisk tilhørighet. For første gang hadde de en reell mulighet til å vise sin misnøye med Erdogans stadig mer autoritære regime, og den grep de begjærlig.

Sosiale medier mobiliserte

– Twitterbildene samlet folk. Både fra venstre og høyre, og ikke minst middelklassen som normalt sett ikke er politisert i Tyrkia, forklarer Pinar Tank.

Årsaken er at man ikke har kunnet opponere mot regjeringen tidligere. Kritikere blir stilnet og journalister fengslet. Man har heller ikke hatt en opposisjon som har vært sterk nok til å utfordre AKP, noe som har gjort at regjeringspartiet har kunnet vokse seg stadig mer autoritært.

- Demonstrasjonen i helgen førte til at et lokk ble løftet, og plutselig strømmet alle disse opposisjonelle stemmene ut, sier Pinar Tank.

Turkey Protest

Opprørspolitiet mobiliserer rundt statsministerens kontor i hovedstaden Ankara i dag.

Foto: Burhan Ozbilici / Ap

Demonstrerer mot korrupsjon

Det som startet med en fredelig demonstrasjon i håp om å verne Geziparken har med det utviklet seg til landsomfattende demonstrasjoner med krav om statsminister Erdogans avgang.

– Folk er misfornøyde med retningen landet går i og frykter at Tyrkia kan bli en islamsk stat. De er også kritiske til at forskjellene mellom fattige og rike øker, den omfattende korrupsjonen og statens inngripen i folks privatliv. Måten spørsmål om kjønn og likestilling håndteres på er også lite likt, forklarer Pinar Tank.

Hun tror ikke at statsministeren kommer til å trekke seg, men at han blir nødt til å legge om kursen politisk dersom han skal kunne fortsette. Hun minner samtidig om at det er flere forskjeller enn likheter mellom Tahrirplassen i Kairo og Taksimplassen i Istanbul.

– Erdogan har legitimitet ettersom han er demokratisk valgt, men etter opprørspolitiets brutalitet de siste dagene har han mistet mye legitimitet, sier Pinar Tank.

Recep Tayyip Erdogan

Tyrkias statsminister ber demonstrantene roe seg ned, og satte seg selv i formiddag på flyet til Marokko.

Foto: Ap

SISTE NYTT

Siste nytt